Örtgalette med salami och vitlök

Du behöver 25 g jäst 1 dl Ljummet vatten 4.5 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 100 g smör eller margarin 1 st ägg Fyllning: 10...


2 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 dl Ljummet vatten
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 st ägg

Fyllning:

10 st salami små skivor av valfri sort
0.5 dl örter färska finhackade
3.5 st vitlöksklyftor
100 g smör eller margarin

Garnering:

tandpetare med oliv på

Gör så här

1
Rör ner jästen i det fingervarma vattnet. Blanda ner mjöl och salt. Smula ner matfettet i blandningen. Rör ner ägget och arbeta samman till en deg. Låt den jäsa i övertäckt bunke på dragfri plats.

2
Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta, cirka 20 cm i diameter. Vik upp en kant runt om och tryck till lite med en gaffel. Lägg rundlarna på papprade plåtar. Sätt ugnen på 200 grader.

3
Strimla salamiskivorna, finhacka örterna och skala och strimla vitlöken. Blanda om dem i en skål. Lägg fyllningen på galetterna och hyvla över smöret.

4
Grädda galetterna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

5
Skär dem i snibbar vid serveringen och sätt eventuellt i tandpetare med en oliv på.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top