Du behöver

  • 1 st nöttunga ca 1 kg, rimmad
  • 1 st morot i bitar
  • 1 st lök gul i klyftor
  • 10 st kryddpepparkorn vit- och
  • Sås:

  • 5 dl kalvbuljong (av fond eller tärning)
  • 3 msk såsredning mörk
  • salt cayennepeppar
  • 2.5 msk sherry torr

Gör så här

1
Skölj tungan noga i kallt vatten och lägg den trångt i kastrull. Häll på vatten så det täcker, koka upp och skumma av. Lägg i grönsaker och kryddor och koka på svag värme under lock cirka 2 1/2 timme, tills tungan är riktigt mör. (I tryckkokare tar det bara cirka 50 minuter.)
2
Spola av den färdigkokta tungan i kallt vatten, snitta ovansidan och dra av det knottriga skinnet. Lättast att få grepp med hushållspapper mellan nyporna. Låt tungan eventuellt kallna i spadet.
3
Sås: Koka upp buljongen och vispa i såsredning. Låt sjuda någon minut, smaka av med salt och försiktigt med peppar om så önskas, samt en slurk sherry.
4
Sås av enbart tungspad blir väldigt salt, högst 1 dl av kalvbuljongen kan ersättas med kokspad av rimmad tunga.
5
Servera tunga och sås med fräst svamp och mos av palsternacka: utgå från ett vanligt potatismosrecept, men använd skivade palsternackor i stället till ett klickigt, härligt mos.

Recept // Fler nötköttrecept