Du behöver
- 300 g kantareller ansade
- 1 msk olivolja
- 2 st rödlökar
- 4 dl avorioris
- 1 msk olivolja
- 9 dl vatten
- 1 dl vin torrt vitt
- 2 tärning grönsaksbuljong
- 150 g haricots verts
- 250 g halloumiost
- 2 dl hårdost nyriven lagrad
- svartpeppar
- gröna blad till servering
Gör så här
1
Fräs kantarellerna lätt i olja i stekpanna, ta upp. Finklyfta skalad rödlök och låt den småfräsa i samma fett 7–10 minuter på svag värme, ta upp. Använd sedan samma stekpanna till halloumin i sista stund.
2
Fräs samtidigt riset med olja i rymlig gryta. Koka upp vatten och vin med buljongtärningarna i egen kastrull, låt småputtra hela tiden, under lock. (Koka bönorna i buljongen, cirka 5 minuter medan risotton rörs, ta upp.)
3
Häll 1–2 deciliter av buljongen i riset och sjud på svag värme under långsam omrörning tills riset absorberat vätskan. Tillsätt då ytterligare vätska decilitervis, och upprepa. Rör hela tiden, det är så konsistensen blir bäst.
4
Smaka av när buljongen börjar ta slut. Riset ska vara mjukt och krämigt med aningen fast kärna. Annars får mera sjudande vatten tillsättas.
5
Stek skivad halloumi på hög värme i lite olja medan svamp, lök och ost blandas ner i risotton. Servera risotton bums med gröna blad, bönor och halloumi.