Du behöver
- Glass:
- 4 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 2 dl strösocker
- Hokey pokey:
- 1 dryg dl (100 g) strösocker
- 4 msk ljus sirap
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- Citrusfrukter
- 2 apelsiner
- 5–6 kumquat
- 3 msk honung
- 1 msk råsocker
Gör så här
1
Glass:
2
Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna och tillsätt även stången. Koka upp och dra åt sidan.
3
Vispa samman äggulor och socker till en fluffig blandning. Häll den varma gräddmjölken över äggsmeten och vispa tills allt blandat sig. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud på låg värme under omrörning tills den tjocknar.
4
Häll upp i en form när sme-ten kallnat något. Sätt på lock och ställ i frysen att stelna. Rör några gånger under frystiden så att glassen blir krämig. Låt stå i frysen i cirka 2–3 timmar.
5
6
Hokey pokey:
7
Häll socker och sirap i en kastrull och låt smälta på medelvärme under omrörning. Blandningen ska bli gyllengul, det tar ett par minuter. Passa noga eftersom blandningen lätt kan bli bränd.
8
Dra kastrullen från värmen och vispa i bikarbonat. Rör samman ordentligt så att bikarbonaten blandas in ordentligt och blandningen blir fluffig. Häll genast upp på ett bakplåtspapper. Låt stelna och bryt i mindre bitar.
9
10
Citrusfrukter:
11
Skala och skär apelsinerna i mindre bitar med en vass kniv. Skiva kumquaten tunt. Häll ner honung och socker i en kastrull och låt blandningen smälta. Tillsätt apelsinbitar och kumquat. Låt puttra i några minuter. Servera citrusfrukterna ljumma med vaniljglass och hokey pokey som brutits i mindre bitar.
Tilllagningstid: 1 timme + 2-3 timmar i frysen
Ger 4-6 portioner