Gunnars fisksoppa

Du behöver 500 g räkor med skal 5 dl vatten 1 st fiskbuljongtärning 250 g champinjoner färska 1 st gul lök 1.5 msk smör eller...


6 portioner

Du behöver

  • 500 g räkor med skal
  • 5 dl vatten
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 250 g champinjoner färska
  • 1 st gul lök
  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 600 g laxfilé
  • salt svartpeppar
  • 5 dl räkfond
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 3 dl vispgrädde eller mellangrädde
  • 2 tsk tandoorikrydda medium
  • 1 krm chiliblandning
  • kajennpeppar en aning
  • 2 msk majsstärkelse eller arrowrot
  • 0.5 dl kallt vatten
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

1
1. Skala räkorna. Spara skalen och låt dem ligga i rikligt med vatten en stund så att en del av sältan dras ur. Lägg sedan de avrunna skalen i en kastrull. Häll på 5 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning. Koka alltsammans 20-30 minuter. Sila ifrån skalen.

2
2. Ansa och skär champinjonerna i skivor. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i lite av matfettet tills den vätska som bildats kokat in.

3
3. Bena ur laxen och ta bort skinnet. Salta och peppra. Stek fisken i resten av matfettet tills den är nätt och jämnt genomstekt. Låt den svalna.

4
4. Blanda räkfond, mjölk och grädde i en rymlig kastrull. Tillsätt svamp- och lökblandningen. Smaksätt med kryddorna. Smaka dig fram försiktigt till lagom styrka och smak. Låt soppan puttra 10-15 minuter. Rör ut mjölet till redningen i lite kallt vatten och tillsätt den. Hetta upp under omrörning.

5
5. Dela laxen i mindre bitar och lägg ner den i soppan. Låt alltsammans bli genomvarmt. Smaka av igen och tillsätt eventuellt mer kryddor. Strö över persilja.

6
6. Servera soppan rykande het med de kalla räkorna, som var och en lägger ner direkt i sin tallrik.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top