Du behöver
- 500 g räkor med skal
- 5 dl vatten
- 1 st fiskbuljongtärning
- 250 g champinjoner färska
- 1 st gul lök
- 1.5 msk smör eller margarin
- 600 g laxfilé
- salt svartpeppar
- 5 dl räkfond
- 5 dl mjölk (3 %)
- 3 dl vispgrädde eller mellangrädde
- 2 tsk tandoorikrydda medium
- 1 krm chiliblandning
- kajennpeppar en aning
- 2 msk majsstärkelse eller arrowrot
- 0.5 dl kallt vatten
- 2 msk hackad persilja
Gör så här
1
1. Skala räkorna. Spara skalen och låt dem ligga i rikligt med vatten en stund så att en del av sältan dras ur. Lägg sedan de avrunna skalen i en kastrull. Häll på 5 dl vatten och lägg i en fiskbuljongtärning. Koka alltsammans 20-30 minuter. Sila ifrån skalen.
2
2. Ansa och skär champinjonerna i skivor. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i lite av matfettet tills den vätska som bildats kokat in.
3
3. Bena ur laxen och ta bort skinnet. Salta och peppra. Stek fisken i resten av matfettet tills den är nätt och jämnt genomstekt. Låt den svalna.
4
4. Blanda räkfond, mjölk och grädde i en rymlig kastrull. Tillsätt svamp- och lökblandningen. Smaksätt med kryddorna. Smaka dig fram försiktigt till lagom styrka och smak. Låt soppan puttra 10-15 minuter. Rör ut mjölet till redningen i lite kallt vatten och tillsätt den. Hetta upp under omrörning.
5
5. Dela laxen i mindre bitar och lägg ner den i soppan. Låt alltsammans bli genomvarmt. Smaka av igen och tillsätt eventuellt mer kryddor. Strö över persilja.
6
6. Servera soppan rykande het med de kalla räkorna, som var och en lägger ner direkt i sin tallrik.