Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl Ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 0.5 dl olivolja mild
- 5 dl durumvetemjöl
- 7.5 dl vetemjöl special
- 20 st gröna oliver urkärnade, halverade
- 2 st rosmarin eller 1 tsk torkad
- 0.5 dl olja att ringla ovanpå
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, olja och de båda mjölsorterna.
2
Bearbeta i hushållsassistent i 5 minuter till en smidig deg. Den ska vara ganska lös.
3
Jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
4
Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2–3 centimeter tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna.
5
Tryck ner olivhalvorna i degen. Strö över rosmarin och ringla över olivolja, pensla eventuellt ut oljan över degen.
6
Toppa med flingsalt.
7
Jäs igen, övertäckt i 15 minuter.
8
Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, cirka 25 minuter. Skär i rutor och servera med färskost. Brödet går bra att frysa.