Du behöver

  • högrev (eller märgpipa)
  • smör eller margarin
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 6 st lagerblad
  • 2 st flaskor porter eller mörkt öl
  • 2 st lökar stora gula
  • timjankvist en färsk
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk brun farin (eller råsocker)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • Att äta till:

  • pommes frites
  • vinbär röda
  • endivesallad strimlad, med rödlöksringar

Gör så här

1
Skär bort fett och senor/hinnor från köttet. Skär det renskurna köttet i stora kalopsbitar, ungefär 5x3 cm.
2
Smält matfettet i en stor stekpanna. Lägg i köttbitarna, några i taget och bryn dem lätt, men till fin färg i matfettet.
3
Flytta vartefter över köttet till en stor gryta. Häll lite vatten i stekpannan till sky och sila ner den i grytan.
4
Strö över mjölet och rör om noggrant så att mjölet blir finfördelat och klimpfritt. Tillsätt salt, kryddpepparkorn, lagerblad och porter eller öl. Sjud nu det hela under lock på svag värme 2 timmar. Rör om då och då.
5
Skär lökarna i klyftor och blanda ner i grytan efter cirka 1 timmes koktid. Rör också i timjan, svartpeppar, farin eller råsocker, balsamvinäger
6
och soja.
7
Sätt på ugnen för pommes frites-värmning enligt anvisning på påsen. Beräkna tiden i ugnen så att pommes fritesen blir färdig samtidigt som köttet. Servera det med röda vinbärsklasar på.

Kommentar:
Restaurang London Tavern vid Place Luxembourg är bara en av många restauranger i Bryssel som på menyn har Carbonnades flamande. Köttet kokas med diverse kryddor i ölsorten Leffe brune, det mörka alternativet till Leffe blonde, och blir en fint smakrik rätt. Rätten liknar en korsning mellan sjömansbiff och kalops och är i lätt försvenskat skick en utmärkt bjudrätt.

Recept // Fler nötköttrecept