Näring i konserverade grönsaker?

Hej!

Jag undrar om grönsaker på burk har något näringsvärde? / Anette Hallberg

Svar:

Hej Anette!
Konserverade grönsaker har ett lägre näringsvärde än färska eller frysta grönsaker men helt näringsfattiga är det inte. Konserver som jag själv tycker är bra att ta till är ärter och bönor på burk t ex kikärter och kidneybönor. Jag tog och tittade i mitt näringsprogram och jämförde frysta gröna bönor med konserverade. I en portion gröna bönor på 75 g är järnvärdet är nästa lika högt 0,5 mg respektive 0,4 mg, zinkinnehållet halverat, magnesium 17 mg i de frysta och 10 mg i de konserverade, kalcium 33 mg frysta och 20 mg konserv. De vattenlösliga vitaminerna C-vitamin och folat har minskat betydligt i de konserverade men om man kokar de frysta bönorna för länge, i för mycket vatten, minskar vitamin C och folat även där. Kalla konserverade bönor i en sallad kan därför ha lika mycket eller mer vattenlösliga vitaminer kvar än frysta bönor som kokats för länge.
Allra bäst är förstås nyskördade, färska grönsaker som är skonsamt tillredda. Men det är inte alltid vi har tillgång till det så ibland tycker jag att man kan använda konserverade grönsaker. Grönsakerna ger ju oss också fiber och fiberinnehållet förstörs inte av konservering.

Vänliga hälsningar
Viveca