Stoppa trädgårdens objudna gäster!

Sniglar, rådjur och sork kan driva den mest tålmodige täppägare till vansinne. Men ge inte upp, det finns sätt att hålla marodörerna i schack.

Stoppa trädgårdens objudna gäster!
Rådjur äter gärna både tulpaner och rosor. Tussar av fårull, hund- eller människohår är ett sätt att hålla de borta.
Foto: Istockphoto.com

Vi odlar våra plättar och far till landet för att vara nära djur och natur. Men vissa djur vill vi inte ha för nära, särskilt inte när de snyltar på det trägna arbete vi lagt ner i trädgården. Sniglar, rådjur, sork och mullvad hör till de stora marodörerna. Det finns sätt att rå på dem.

Sork och mullvad
Svajar äppelträdet lite väl mycket? Då kan du ha sork- eller mullvadsbo under rötterna. Finns det en halvdecimeter stora ovala gångar med släta väggar är det säkert sork. Har hålen mer skrovlig vägg och det ligger en hög av jord och rotrester i ena änden, är det mer troligt en mullvad.

Så driver du bort sorken:
• Sätt ner sork- och mullvadsskrämmare i jorden. Den avger ett resonansljud som ska driva bort gnagarna. Finns från 179 kr (Molechaser) till 1_759 kr (Mole Stop). Hemmagjorda varianter är en flaska nedgrävd med halsen ovan jord som vibrerar när vinden viner eller en väckarklocka i plastpåse under jord som ringer två gånger per dygn.
• Stoppa ner sorkmedel (Bio Stop) på en indränkt papperstuss i gångarna. Är miljövänligt. Cirka 100 kr för 1 liter.
• Lägg kolsyreis i alla ingångar. Syrebrist uppstår, sorken somnar in och dör.
• Skjut in en sorkfälla matad med morotsbitar i gången.
• Plantera en ram runt landet av sorklökar som skrämmer bort dem: allium, gräslök, ramslök och stjärnlök.
• Skaffa katt eller sätt upp en uggleholk.
• Rökning av gångar. Utförs av Anticimex.

Sniglar
Den fruktade spanska skogssnigeln – mördarsnigeln – tar över allt mer i vår fauna och är svår att bli av med. Ser ut som vår vanliga svarta skogssnigel men är brun till färgen. Mördarsnigeln är ovanligt aggressiv; den fullkomligt renrakar växter i sin väg, särskilt starkt luktande som tagetes, lök och kryddor.

Så minskar du sniglarna
• Undvik skräphögar och hafsiga komposter, de är skydd och barnkammare för sniglarna. Slutna komposter är bäst.
• Skölj av rötterna från eventuella snigelägg på växter som du köper eller får från bekanta.
• Lägg en sträng kalk, sågspån eller vedaska runt växter du vill skydda. Det är uttorkande och får snigeln att ta en annan väg. Även kaffesump ska vara avskräckande, liksom att spreja kaffe direkt på plantor.
• Strö ut snigelkorn som innehåller järnfosfat. Snigeln lockas dit, äter och drar sig sedan undan och dör. Ofarligt för barn, husdjur, fåglar och daggmaskar. Ca 300 kr/kg.
• Linda ett snigelstaket – en skumgummiremsa indränkt i salt – runt rabatter. Cirka 300 kr för åtta meter.
• Sätt snigeltejp runt utekrukor eller planteringskanter. Tejpen är gjord i koppar som sniglar skyr och tar sig då inte upp. Ca 130 kr för fyra meter.
• Gör en snigelfälla med en nedgrävd skål och locka med öl, rutten frukt eller gödsel.
• Plocka sniglar för hand, det är mest effektivt. Ta död på dem genom att…
…lägga dem i plastpåse i frysen över natten, släng sedan.
…klippa dem mitt itu. Eventuella ägg i kroppen är inte mogna och du riskerar inte att sprida sniglar vidare. Du sprider inte heller ägg via skorna om du trampat ihjäl en snigel.
…lägga dem i kokande vatten – fast det blir väldigt slemmigt.
…dränka dem i vatten med en skvätt ättika eller spolarvätska (alkohol). Döda inte sniglarna med salt, de dör långsamt och plågsamt.

Rådjur
Visst är det trevligt att Bambi vågar sig fram till husknuten – men vördnaden man upplever kan lätt förbytas till känslor av rent mordisk karaktär. För först ryker tulpanerna, sedan rosorna. Trots att det finns hur mycket grödor som helst i naturen, så söker sig rådjuren till karamellerna precis innan de ska slå ut. Rosa rosenknoppar är som geléhallon för en småsugen råbock.

Så håller du rådjuren borta
• Blodmjöl tycks vara det bästa sättet. Gör en blandning av blodmjöl, ammoniak och vatten. Doppa bitar av oasis, sätt på pinnar och placera ut här och där i rabatterna i sniffhöjd. Upprepa varannan vecka. Skaffa en hink med lock som blandningen kan stå i kortare tid. Blanda mindre satser, efter en tid luktar sörjan riktigt illa.
• Häng tussar av fårull, hund- eller människohår i buskar och plantor. Kan ha effekt om rådjuren inte lärt sig att de dofterna är ofarliga.
• Sätt upp vita hjärtformade rådjursbakar i papp eller frigolit i trädgården. Ska avskräcka rådjuren från att klampa in på andras revir. Upphängda cd-skivor kan ha samma effekt.
• Stängsla in delar av trädgården. Nätet måste vara minst 180 cm högt och maskorna max 1 cm stora så att inte fåglar fastnar.
• Täck känsliga växter med fiberduk varje kväll.
• Sätt upp en elektronisk generator som avger ultraljud (Topo Stop) eller en rörelsedetektor så både ljus och ljud går i gång när djuren närmar sig.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top