Forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet har genom att studera råttor kommit fram till att vi aldrig borde fatta beslut på tom mage. Detta då hormonet ghrelin utsöndras före det att vi ska äta och ökar aptiten, vilket har en negativ påverkan på så väl beslutsfattande som impulskontrollen. 

– För första gången har vi kunnat visa att denna hormonökning, som ses före måltider eller vid fasta, påverkar hjärnan att handla impulsivt och också påverkar förmågan att fatta rationella beslut, säger Karolina Skibicka, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet på GU:s hemsida

De råttor som användes i studien hade tränats att trycka på två olika spakar på givna signaler. De olika sparkarna gav olika belöningar – en mindre direkt eller en större och bättre belöning längre fram. Forskarna fann att de råttor som injicerats med ghrelin i hjärnan hade en större benägenhet att trycka på spaken och få den direkta belöningen, istället för att vänta. Blockerade de däremot hormonet minskade det impulsiva beteendet till hälften.

Med hjälp av den nya forskningen hoppas man nu kunna få en större förståelse för psykiska störningar så som ADHD, tvångssyndrom, drogmissbruk och ätstörningar, där impulsivitet är ett utmärkande drag.

– Våra resultat tyder på att ghrelinreceptorer i hjärnan i framtiden kan vara ett tänkbart mål i behandlingar av psykiatriska störningar som innefattar problem med impulsivitet, och även vid alkoholberoende och ätstörningar, säger Karolina Skibicka.