Se över dina dubletter
Lägg ihop sådant du har flera av, som exempelvis stekspadar, skohorn eller annat. Ställ frågan hur många som är realistiskt att du behöver ha? Välj ut den eller de du tycker mest om – och skänk bort resten.
Börja smått
Alla framsteg är bra framsteg. Att ta någon låda nu och då och rensa igenom bygger upp rensningsmuskeln.
LÄS ÄVEN: Ella Engström från Dalarna gör succé med svenska städtips – på tv i USA
Sätt igång med något som känns enkelt
Klädgarderoben eller bokhyllan kan vara jätteladdad att rensa för vissa personer. Utgå från dig själv och välj ett utrymme i hemmet som känns lätt att ta tag i. En bra start kan vara att ta en svart sopsäck och börja med att leta efter uppenbart skräp. Det finns ofta i nästan varje rum.
Ordna en sorteringsstation
När du är igång och rensar är det bra att ha en sorteringsstation med en yta för saker du vill spara och en yta för saker du vill göra dig av med. Använd gärna tricket ”one touch rule”, det vill säga att du ska besluta vad du ska göra med saken innan du lägger ner den igen. Men ha också en dilemmalåda för sådant som är extra svårt att ta beslut om, så att du inte fastnar för länge i ett enda beslut.
Ställ tre viktiga frågor
När du rensar är det också bra att ha med sig några frågor att ställa för att förenkla beslutet om du ska behålla en sak eller inte. Den första frågan är om du har använt saken de senaste tolv månaderna? Det finns många saker som inte kvalar in där. Nästa fråga du kan ställa är – gillar jag den här saken? Ytterligare en fråga att ha i bakhuvudet är ifall jag hade köpt den här saken idag om jag inte hade haft den?