Ella Engström från Dalarna gör succé med svenska städtips – på tv i USA

Inredaren Ella Engström hade inga planer på att jobba med tv. Men när hon upptäcktes av ett ­castingbolag och fick frågan om att leda den amerikanska ­realityserien ”The gentle art of Swedish ­death cleaning”, tackade hon ja. ”Jag har fått hundratals meddelanden från tittare som skriver att de har blivit hjälpta av att se tv-serien”, säger hon.

Det är en klar och vacker dag i Leksand i Dalarna där Ellinor ”Ella” Engström bor med sin man i ett hus med utsikt över Siljans vatten. Det är bara några dagar sedan programmet som fått den svenska titeln ”Den svenska konsten att döstäda” hade premiär på SVT och Ellas mobiltelefon är fylld av meddelanden från vänner och bekanta, men också främlingar som uppskattade det första avsnittet. Serien är en amerikansk realityshow där hon, tillsammans med de två andra programledarna Johan Svensson och Katarina Blom dyker ner i några vanliga amerikaners hem för att hjälpa dem att rensa och få ordning på sina saker, men också för att tala om livet och döden. Programserien har redan sänts och hyllats i USA, nu ser Ella fram emot att den ska nå svenska tittare. 

– Jag hoppas att många här också tittar och får med sig något från serien. Kanske kan den leda till att man börjar göra förändringar i sitt eget hem. Jag tror att det är många som känner att de har mer saker än de behöver.

Ellinor ”Ella” Engström

Ålder: 55 år.
Familj: Gift med Ola. Tillsammans har de barnen Stefan, Sara och Andreas. Två barnbarn, Ophelia och Dylan. 
Yrke: Ordningscoach och inredningsdesigner. Driver företaget Engsroom.
Aktuell med: En av tre programledare i den amerikanska serien ”The gentle art of Swedish death cleaning”, ”Den svenska konsten att döstäda”, som nu finns på SVT Play. Serien bygger på den svenska författaren Margareta Magnussons bok ”Döstädning – ingen sorglig historia” (Albert Bonniers Förlag).

Rensa, få ordning och trivas hemma

Att Ella Engström skulle bli programledare i en amerikansk succéserie var inget hon ens drömde om för några år sedan. Då jobbade hon på Clas Ohlson som konceptutvecklare och ”visual merchandiser” med uppdrag att ­planera butikernas sortiment, ett jobb hon tidigare även haft på Åhléns. ­Parallellt med jobbet hade hon också börjat smyga igång sitt eget företag, där hon kombinerat sina erfarenheter från yrkeslivet med en utbildning i inredningsdesign.

– När man planerar ett butikskoncept är det mycket psykologi bakom och jag såg kopplingen till det egna hemmet i det arbetet. Även hemma handlar det om att hitta stöttande strukturer som gör det lättare att få vardagen att fungera, säger Ella som redan under barndomen fick ett intresse för att strukturera och fixa. Tanken med den egna verksamheten var att erbjuda människor ett helhetskoncept där de tillsammans med henne gick igenom fem steg för att rensa, få ordning och skapa ett hem de trivdes att vara i.

Ett sätt att börja rensa i sitt hem är att titta på de saker man har flera av och fråga sig själv hur många som är rimligt att ha kvar.

– Om man har oordning i sitt hem är det oftast för att man har för mycket saker eller att saker inte har en naturlig plats. Det gör att det lätt blir högar som flyttas runt. Sedan handlar det inte bara om att göra sig av med grejer, utan om att ha kvar saker av rätt anledning. 

Castingbolag från USA hörde av sig

Efter några år av att ha delat tiden mellan det egna företaget och sitt butiksarbete valde hon att sluta sitt jobb och bli ordningscoach och inredningsdesigner på heltid.  

– Det var under pandemin så det blev en jätteskjuts direkt. Folk var ju tvingade att vara hemma i sin röra.


LÄS ÄVEN: Så får du ordning hemma – 5 tips från ordningscoachen Ella Engström


Det var i samband med att hon satsade på sin egen verksamhet som en oväntad förfrågan dök upp i hennes dator. En dag hade hon flera meddelanden från ett amerikanskt castingbolag som undrade om hon var intresserad att vara med i uttagningen till en ny tv-serie. Castingbolaget hade hittat henne via sociala medier och tyckte att hon passade perfekt som en av de tre programledarna. Ella hade till en början svårt att tro det.

– Först tänkte jag att det var ett spam-mejl. Men jag skickade det vidare till min dotter och frågade vad hon trodde. Hon svarade att det där är nog det viktigaste meddelandet du fått. När jag förstod att det var på riktigt kände jag att den här chansen får jag inte någon mer gång – nu kör jag!

Ellas inredningsintresse syns också i hennes eget hus utanför Leksand.

Efter den första kontakten följde en lång process med flera intervjuer, sista steget var att åka till Los Angeles för att provfilma på plats. Väl där träffade hon två andra potentiella programledare, Johan Svensson och Katarina Blom, för första gången och kände direkt att det fanns en kemi dem emellan.

– Vi hittade varandra direkt och sa att vi hoppas att det blir vi tre som får uppdraget, berättar Ella.

”Den svenska konsten att döstäda”

Några månader senare kom beskedet. Hon blev kallad till ett digitalt informationsmöte där både Katarina och Johan deltog, där de fick veta att det faktiskt var just de tre som fått jobbet.

– Mötet var ganska sent, klockan var elva på kvällen här i Sverige, så min man hade gått och lagt sig. Men jag väckte honom och så sprättade vi en flaska bubbel och firade, säger Ella med ett skratt.

Inspelningen ägde rum i Kansas City under tre månader i fjol. Från midsommar till slutet av september bodde de tre svenska programledarna i staden och spelade in serien under en intensiv sommar. Varje avsnitt porträtterar en person eller familj som får hjälp av Ella, Johan och Katarina med att döstäda. 

– Totalt är det åtta olika liv som visas i programmet och inget avsnitt är det andra likt. För mig som brinner för det här var det så häftigt att få komma dit och hjälpa människor.

Bok gjorde döstädning pouplärt

Termen döstädning blev populär i samband med att Margareta Magnussons bok ”Döstädning – ingen sorglig historia” kom ut för några år sedan. Boken, som blev en bästsäljare både i Sverige och i många andra länder, lär ut ett förhållningssätt till de saker man äger. Genom att sortera bort sådant man inte använder genom hela livet slipper man övermannas av ägodelar. 

Dessutom behöver man inte lämna kvar så mycket till sina anhöriga att ta hand om när man dör. 

– Det är ett spännande begrepp som är lite av en vatten­delare. I USA har det varit väldigt kontroversiellt. I Sverige är vi lite mer öppna, även om det inte heller här är helt bekvämt att prata om döden och vad som ska hända med våra saker. Men jag tror att det är viktiga frågor att lyfta, konstaterar Ella.

Börja med ett mindre projekt – som att få ordning på prylarna i badrummet. Samla i lådor istället för att sprida ut sakerna.

Minnena från inspelningen är många och hon har svårt att välja ut något specifikt även om vissa möten kändes extra betydelsefulla.

– I ett avsnitt hjälper vi en kvinna som var döende i lungcancer, det kändes otroligt meningsfullt att få hjälpa henne.

Ett annat möte som stannat kvar var med en familj med åtta barn. De flesta barnen hade flyttat hemifrån men ville ändå bevara huset som det såg ut när de växte upp. 

– Föräldrarna ville förändra och använda rummen men barnen sa stopp. Då fick vi komma in och hantera åtta starka ungdomar. Det var en utmaning kan jag säga.

Gemensamt för alla människor de mötte var att de visade stor tacksamhet för den hjälp de fick.

Att rensa kan innebära en nystart

– Det är häftigt när det går upp för dem vilken skillnad det gör att våga släppa taget om sina saker, och vad det kan ge dem istället. Genom att göra sig av med saker kan man få en nystart och öppna upp för nya möjligheter.

I slutet av april i år nådde programmet den amerikanska tv-publiken och gjorde direkt succé. Både tittare och kritiker har hyllat serien och lyft att den är varmhjärtad och tar upp viktiga ämnen. 

— Det var verkligen häftigt att den fick ett sådant genomslag. Och att de som tittar på serien verkar ta den till sig. Jag har fått hundratals meddelanden från tittare som skriver att de har blivit hjälpta av att se serien. Och att den har gjort att man har de här diskussionerna med sina nära och kära, om döden och vad som ska hända med ens ägodelar, säger Ella. 

Vid sidan av sitt arbete är Ella också intresserad av trädgårdsarbete.

Så här mitt i den svenska vintern kan den heta sommaren i Kansas City kännas avlägsen, men det pågår ett arbete för en säsong två av serien. Ännu är inget bestämt, men Ella hoppas och tror att hon ska få återvända till USA.

– Förhoppningsvis får vi åka dit snart igen och göra fler program.

”Fick nypa oss i armen”

Tills dess njuter hon av att vara hemma i lugnet i Dalarna. Ella är född i Stockholm men sedan 40 år tillbaka är det landskapet kring Siljan som hon kallar sitt hem. Här njuter hon av renoveringsprojekt tillsammans med sin man Ola, och av att påta i trädgården. Och varje dag påminns hon om äventyret hon var med om under inspelningen förra året. Förutom alla meddelanden som trillar in från berörda tittare hörs hon dagligen med de andra två programledarna, Johan och Katarina. 

– Det var först i april i år som vi fick börja prata om serien med andra, så länge var det som att leva ett parallellt liv. Därför var det helt fantastiskt att vi hade varandra i vår lilla bubbla. Vi har nästan fått nypa oss i armen, var vi verkligen med om allt det här? Vi kom varandra väldigt nära. Det är nästan som en andra familj. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top