En medelålderskris eller personlighetsförändringar i samband med klimakteriet kan tyda på demens. Det menar kanadensiska forskare, som nu har tagit fram en checklista med varningssignaler för att läkare inte ska feldiagnostisera sina patienter, rapporterar Daily Mail. 

Enligt den brittiska tidningen inkluderar listan bland annat depression, ångest, apati, impulsivitet och att bete sig olämpligt i sociala sammanhang. 

Klimakteriet startar ofta i 50-årsåldern och kan orsaka många av dessa symptom. Och det är därför det finns risk att läkare ger sina patienter fel diagnoser, skriver Daily Mail.  

Någon form av beteendeförändring

Den nya studien genomfördes vid universitetet i Calgary och presenterades på Alzheimer’s Associations konferens i Toronto i dagarna. För att få fram resultatet studerade forskarna 282 personer med kognitiv störning – något som ofta är en tidig fas av demens. Studien visar att 82 procent av patienterna, som hade en medelålder på 60 år, visade på någon form av beteendeförändring. 

De första tecken

James Pickett är ordförande i Alzheimer’s Society. Till Daily Mail säger han: 
– De första tecknen på demens uppmärksammas ofta av nära familj och vänner och visar sig genom personlighetsförändringar som kan vara mer tydliga än subtila förändringar i minnet. 

Han fortsätter: 
– Tidiga symptom av demens missas ofta eftersom förändringar i beteendet samtidigt kan vara vanliga i medelåldern och ofta förklaras med en medelålderskris eller depression.

James Pickett menar att den nya forskningen nu kommer att hjälpa läkarna att enklare upptäcka demens.  
– Samtidigt är personlighetsförändringar i medelåldern inte ovanligt och behöver inte innebära demens, säger James Pickett till Daily Mail.