När semestern infunnit sig och de lata dagarna i solen blir allt fler, är det lätt att släppa efter med hygien och kylning av maten. Dock är det extra viktigt nu när rötmånaden är här.
Det är just när det är såhär varmt och fuktigt som bakterier och mögel trivs allra bäst. Och dessa kan göra oss väldigt sjuka.
Livsmedelsverket har listat fem råd, som egentligen gäller året runt men är extra viktiga när rötmånaden infunnit sig.
1. Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.
2. Håll kall mat kall – ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
3. Håll varm mat varm – om du varmhåller mat så ska den vara rykande varm.
4. Ha rätt temperatur i kylskåpet – 4-5 grader är lagom.
5. Släng inte mat i onödan. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka.
Kort sagt – tvätta händerna och ha en glad sommar!