När såg du senast en 70-plussare på tv?

– Utöver inslag om äldreomsorgen är Antikrundan snart sagt det enda stället där äldre människor får synas.

Det säger Annika Taghizadeh Larsson, avdelningschef för Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande, vid Linköpings universitet.

Hon forskar om ålderism, ett ganska nytt begrepp som betyder fördomar och diskriminering på grund av ålder. Ålderism kan drabba alla åldersgrupper, men risken ökar ju äldre man är. Annika Taghizadeh Larsson menar att ålderism är nästa stora jämställdhetsfråga, efter rasism och könsdiskriminering.

Negativa föreställningar

– Det finns väldigt många negativt laddade föreställningar om äldre. Man anses vara glömsk, ha svårt att hänga med och lära nytt, vara ointresserad av annat än det som hände förr. En del av stereotyperna har viss koppling till statistik, det är till exempel vanligast med minnesproblem bland äldre. Men ålderismen utgår från att alla, eller vem som helst i gruppen, har dåligt minne.

Förra året gjordes 280 anmälningar om åldersdiskriminering till Diskrimineringsombudsmannen DO, en ökning med nästan 45 procent sedan 2013. Innebär det att ålderismen ökar? Svårt att säga, eftersom mörkertalet är stort och långtifrån alla fall kommer till DO:s kännedom.  

– Jag tror mig ändå kunna slå fast att Sverige hör till de mer ungdomsfixerade länderna. Det kan ha med vårt utbyggda välfärdssystem att göra. Alla har ekonomisk möjlighet att gå i pension, vilket förstås är bra, men kan bidra till synen på människor över en viss ålder som förbrukade, säger Annika Taghizadeh Larsson.

Under den här säsongens Melodifestival haglade åldersskämten när Gina Dirawi och Henrik Schyffert ledde presentationen av deltävling nummer tre. “Jag har alltid velat rida på en dinosaurie”, var exempelvis 9-åriga Sigrids replik när hon åkte på Henrik Schyfferts axlar. Schyffert är 48.

– Ett tydligt exempel på att ålderism fortfarande anses okej, på något sätt. Tänk om man på liknande sätt skulle driva med någon på grund av etnicitet eller kön? Det vore nog knappast möjligt.

Få straffas

Ålderism kan som sagt sätta in tidigt. Exakt när beror mycket på sammanhanget. Annika Taghizadeh Larsson tror att risken för att bli utsatt i relativt unga år är högre på exempelvis en trendig reklambyrå än på det universitet där hon själv arbetar. 

– Människor kan utsätta sig själva för ålderism. Bära på föreställningar om att det är för sent att lära sig nya saker, och på så sätt begränsa sig själva. Det kan sätta in vid 50 plus, då man i allmänhet blivit mer medveten om sitt åldrande.  

Går det att göra något och vad tror du om framtiden?

– Det finns anledning att vara pessimistisk. Även de gamla grekerna hade de här fördomarna om äldre. Men även om samhället blivit mer ungdomsfixerat, är utvecklingen inte entydig. Dagens 60-åringar är ungdomligare än förut. De som är friska och fräscha och inte uppvisar de här stereotypa idéerna, möts kanske inte av så många fördomar. Värre är det för dem som är skröpligare, och går med käpp eller rollator.  På vissa plan syns en positiv förändring, där de negativa attityderna skjutits lite högre upp i åren.

Sedan lagen mot åldersdiskriminering infördes 2009 har nästan 2000 sådana anmälningar flutit in till DO. Men ytterst få arbetsgivare straffas i domstol för negativ särbehandling av äldre, hittills bara tre stycken. Bland dem bussbolaget Keolis, som i en mycket uppmärksammad dom i fjol fälldes för att ha nekat tre 70-plussare fortsatt anställning som förare. Ytterligare en handfull fall har avgjorts genom förlikning.

Varför har ni inte lyckats få fram fler fällningar?

– Rättsliga åtgärder är inte enda sättet att komma åt åldersdiskriminering. Att driva fall till domstol är en möjlighet, men en väldigt liten del av vad vi gör. 

Vårt arbete handlar till mycket stor del om opinionsbildning, samarbete med forskningen och att sprida kunskap, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt

 

“Jag ansågs för gammal redan vid 40”

Den då arbetslösa Lill Lindbäck fick en chock när arbetsgivarna hellre satsade på 20-åringar. 

Lill Lindbäck var bara 40 år, men redan för gammal för att få ett nytt jobb – enligt arbetsgivarna.

– Jag blev helt chockad. Det var kalla handen hela tiden. En av arbetsgivare sade väldigt vänligt men rent ut att han hellre ville satsa på någon i 20-årsåldern. Ungdomar är lättare att lära upp i datorer, hette det. Men jag menar 40, jag var ju i mina bästa år?! Ingen var intresserad, trots erfarenhet och goda referenser. Jag blev alldeles handfallen av hur jag blev bemött. Det kändes som att bli avklädd naken, berättar Lill Lindbäck, 60,som bor i Angered.

“Gick in i väggen”

Det här utspelade sig i början av 1990-talet. Lill Lindbäck var arbetslös efter att ha blivit av med jobbet som kontorist efter nedskärningar på Telia. En tillfällig svacka, det var hon övertygad om, för hon hade alltid hittat jobb inom sitt specialområde kontor tidigare. Varför inte den här gången?

– Jag trodde absolut inte att det skulle vara så här svårt. Jag hade visserligen ingen särskild utbildning, men lära sig kan man väl göra på jobbet? Jag gick också en datorkurs för att bli mer attraktiv. Det spelade ingen roll. Att åldern skulle ha sådan betydelse på arbetsmarknaden hade jag inte räknat med.

– Till slut orkade jag inte längre. Jag gick in i väggen. Lade av med att söka jobb. Fast jag var mer förbannad än knäckt, tror jag. 

Omskolade sig

Med över två decennier kvar till pensioneringen funderade Lill Lindbäck väldigt mycket över hur resten av livet skulle te sig. Var hon alltså redan förbrukad på arbetsmarknaden?

Vändpunkten blev en utbildning till undersköterska i början på 2000-talet. Jobb fick hon direkt och nu jobbar hon natt på ett äldreboende. På lediga dagar skriver hon kortromaner – mest inom spänningsgenren – som hon egenpublicerar via bokförlaget Vulkan. Åtta böcker har det blivit hittills. Det var länge sedan hon kände sig gammal.

“Hitta nya tankar”

– Livet är toppen. Jag känner mig yngre nu än för 20 år sedan. Mitt råd till männi-skor som upplever att åldern styr på arbetsmarknaden är att vända blicken, hitta nya tankar och försöka gå vidare. Själv hade jag fastnat för det här med kontor. Men det visade sig att det faktiskt finns ett annat liv också.