Bästa tipsen mot munsår och blåsor!

Blåsor och sår i munnen drabbar de flesta av oss. Här får du veta skillnaden mellan åkommorna och hur du kan göra för att lindra besvären!

Skilj mellan åkommorna

Afte

Vanligaste orsaken till sår inne i munnen, som ofta upplevs som blåsor. Sitter framför allt på insidan av kinderna, läpparna och munbotten.

Munsår (herpes labialis)

Sår som sitter på utsidan av läpparna. Max en cm i diameter.

Herpessår i munnen

Kommer plötsligt med ganska svår värk som följd, ungefär som tandvärk, ofta i gommen och tandköttet. Orsakas av samma virus som munsår.

Slemhinnepemfigoid

Drabbar främst kvinnor över 60 år. Ger blåsor som beror på att det yttersta cellagret i slemhinnan lossnar.

Sök läkare om…

… blåsorna eller såren kommer plötsligt i vuxen ålder utan att du har drabbats tidigare.

… de inte läker på cirka tre veckor.

… de ger ett rejält handikapp.

Då kan det till exempel röra sig om Crohns sjukdom, skivepitelcancer, glutenintolerans eller vitaminbrist, som också kan ge sår och blåsor i munnen.

Bästa behandlingen

Mot afte:

* Skippa skräpmat med konserveringsmedel och färgämnen.

* Byt tandkräm. Zendium och Sinaftin har en förebyggande effekt.

* Skaffa lindrande gel. Finns receptfritt på apoteken.

* Ta till kortison. En tandläkare eller doktor kan skriva ut kortisonsalva eller kortisonskölj.

Mot munsår (herpes):

* Snabba dig på med krämen. Receptfria Anti, Vectavir och Zovirax kan hjälpa om du sätter på direkt när du får känningar.

* Testa ny medicin. Xercelear är ett nytt, lovande läkemedel som innehåller en kombination av kortison och motmedel mot virus. Finns bara på recept, men kan bli receptfritt snart.

* Ha solskydd med hög solskyddsfaktor på läpparna om du får munsår av att sola.

* Sätt på ett plåster. På apoteken finns munsårsplåster som kan dölja och lindra.

Bästa tipsen mot munsår och blåsor!

Munsår är svåra att förebygga. Det gäller att vara snabb med lämplig medicin så fort man märker att de är på väg.

Likt en sten i skon kan munblåsor och munsår orsaka mycket större plågor än formatet antyder. En blåsa kan upplevas som ett smärre berg, ett sår som en krater. Och vi kan knappast låta munnen vila sig frisk.

De två vanligaste åkommorna i munnen är afte och herpes. Afte är det som i dagligt tal kallas munblåsor och drabbar upp till 60 procent av alla människor.

– Egentligen ger afte sällan regelrätta blåsor, säger Mats Jontell, professor i oral medicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Men det kan upplevas så. I själva verket rör det sig oftast om sårbildningar som uppstår i munnens slemhinna.

LÄS ÄVEN: Vad är det för blåsor i munnen?

Varför man får afte är oklart. Vem som helst verkar kunna drabbas. Några får svåra plågor med mer eller mindre konstanta sår i munnen, men de flesta drabbas upp till ett par gånger om året. Förkylning, mens och stress är vanliga utlösande faktorer. En annan bov i dramat kan vara maten.

– Vi brukar rekommendera våra patienter att avstå från skräpmat, säger Mats Jontell. Närmare bestämt sådant som innehåller konserveringsmedel och onaturliga färgämnen.

När man väl har fått afte handlar det mest om att lindra och förhindra att det blir infekterat. Besvären brukar avta med åren.

– Många blir av med afte i 20- till 30-årsåldern, säger Mats Jontell.

LÄS ÄVEN: Sanna drabbades av Burning Mouth Syndrome

Något helt annat är herpes labialis – det som brukar kallas munsår. Det orsakas av ett virus, som upp till 80 procent av oss får in i kroppen redan som barn. Hos vissa ger det sig sedan tillkänna då och då under livet genom fula och smärtande sår på läppen.

– Man vet inte varför det bryter ut hos vissa men inte hos andra, säger Mats Jontell.

Munsår är svårt att förebygga. Man märker dem först när de är på väg. Då gäller det att vara snabb med lämpligt medel. Numera finns också plåster som kan dölja munsåret.

 

Scroll to Top