• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad är det för blåsor i munnen?

  Smärtsamma blåsor i munnen gör det svårt att äta och kan bli riktigt plågsamma i längden.

  Vad är det för blåsor i munnen?

  I samband med att jag blir förkyld får jag ibland några riktigt jobbiga blåsor i munnen. Det börjar som små blåsor som sedan blir lite större och något röda. Det svider i hela munnen och gör fruktansvärt ont. Det går knappt att äta, speciellt inte varma eller starka saker.

  LÄS ÄVEN: Din tunga visar hur du mår

  Ofta har jag blåsorna lite mer än en vecka, sen brukar de försvinna, men de har ibland suttit i längre. Nu sist hade jag besvären i två veckor. Jag gick ner i vikt under denna period eftersom jag knappt kunde äta och är ganska tunn från början (jag är kvinna, 70 år). Finns det någon medicin för detta? Jag orkar inte ha dessa blåsor en gång till!

  Ont i munnen

  Doktor Kenneth Ilvall svarar:

  På din beskrivning låter detta väldigt mycket som munherpes. Det är en återkommande virussjukdom som är kronisk och återkommer då kroppens immunförsvar av någon ­anledning är upptaget med något, till exempel en förkylning. Du kan med fördel kontakta en läkare för provtagning av herpesvirus genom ett blodprov för att kontrollera vilken typ av herpesvirus som du har, samt för att sätta in medicin som kan bromsa utslagen om man tar dem ­tidigt i förloppet.

  LÄS ÄVEN: Vad är det för knöl jag har i underlivet?

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!