• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad är det för knöl jag har i underlivet?

  De vanliga orsakerna till knölar i underlivet har inget med sexuellt överförda sjukdomar eller hygien att göra. De är oftast ofarliga, men kan upplevas som besvärliga.

  Jag är en 19-årig tjej som fortfarande går på gymnasiet. Det är så att jag fått en ''knöl'' i underlivet. Det känns som en kula när jag tar på den. Den ligger snett till vänster, mellan analhålet och själva slidan.


  Ibland brukar jag få sådana kulor i ansiktet, fast jag tror de är inflammationskörtlar. Klämmer på dem och då kommer det ut en vitgul sörja. Den som jag har i underlivet känns som en sådan kula fast den är mycket större. Vad är det för något? Jag börjar bli orolig. Det gör ont när jag kommer åt den med trosan.

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Det finns tre olika alternativ till vad det kan vara.

  Antingen är det ett atherom, vilket betyder att det är en helt vanlig talgkörtel vars utförsgång täppts igen och talget därför samlas nere i körteln. Atherom är helt ofarliga men brukar inte försvinna av sig själv. Man behöver inte ta bort dem om man inte har några besvär.


  Ibland kan de bli inflammerade och då behöver man öppna dem för att låta varet rinna ut. De kan också bli så stora att man vill ha knölen borttagen. Detta kan lätt göras i lokalbedövning.

  Det skulle också kunna vara en Bartholinis körtel som svullnat upp. Man har en Bartholinis körtel på vardera sidan och de sitter ungefär precis som du beskriver det. Deras funktion är att producera ett mjukgörande sekret som är viktigt för slemhinnorna i underlivet. Om körtelns utförsgång stängs fylls körteln av detta sekret.


  Precis som med ett atherom kan man få problem med inflammation då man måste öppna bölden eller att den uppsvällda körteln blir så pass stor att man tycker den sitter i vägen och därför låter ta bort den. Eftersom Bartholinis körtel sitter lite djupare än ett atherom brukar man för det mesta ta bort den på en dagkirurgisk operationsavdelning. Har man inga problem är det bättre att bara låta den sitta kvar.


  Det tredje alternativet är att du har fått Hidradenitis suppurativa. Detta är en hudsjukdom som drabbar cirka fyra procent av alla kvinnor. Det är en typ av "finnar" som utgår ifrån en hårsäck eller en svettkörtel. De utvecklas oftast under lång tid, spricker sedan och tömmer sig på var. Efteråt sitter det kvar ett ärr. Ibland bildas det fistlar från gamla bölder som av och till tömmer sig på sekret.


  Tyvärr blossar ofta de gamla bölderna upp igen och en del kvinnor utvecklar dessutom hela tiden nya. Det finns dessvärre ingen specifik behandling vid Hidradenitis suppurativa mer än att kirurgiskt låta ta bort de bölder som ger mest besvär. Inte heller detta tillstånd är farligt utan bara väldigt besvärligt.


  Ingen av de här tre vanliga orsakerna till knölar i underlivet har någonting med sexuellt överförda sjukdomar eller hygien att göra. Man spekulerar mer över om det kan finnas hormonella eller immunologiska orsaker.

  Är du orolig tycker jag du ska vända dig till ungdomsmottagningen och visa knölen för en barnmorska där. Annars kan du bara avvakta och beställa tid för undersökning först om du får mycket besvär.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!