Nina Inhammar Allard: Jag lämnade musiken för att bli hel igen!

Nina Inhammar Allard blev sångerska, precis som hon hade drömt om. Men efter sju år som artist var hon så slutkörd och deprimerad att hon hoppade av karriären. I dag är hon tvåbarnsmamma och jobbar på Ikea. Men nu börjar kärleken till musiken växa sig stark igen…

Nina Inhammar Allard: Jag lämnade musiken för att bli hel igen!
För snart fem år sedan hoppade Nina av artistkarriären. Idag har hon återfått lusten till musiken, men det hektiska turnélivet längtar hon inte tillbaka till.

Drygt tio år har gått sedan Nina Inhammar Allard, i bandet Friends, vann Melodifestivalen med låten “Lyssna till ditt hjärta”. Senare kom Friends på femte plats i Eurovision Song Contest som det året gick av stapeln i Köpenhamn.

En hektisk tid fylld av spelningar, TV-framträdanden, intervjuer och fotograferingar följde. All dokumentation från sin tid som artist har Nina samlad i en stor flyttkartong som hon inte har tittat i på många år.

I dag lever hon sitt liv långt borta från offentlighetens ljus. När hon inte liksom nu är mammaledig hittar man henne på Ikea i Karlstad, där hon bland annat tar hand om byten och återköp och säljer vardagsrumsmöbler. Tillsammans med maken Joachim och deras två barn bor hon på en liten lantgård ett par mil utanför Karlstad. Att paret för fem år sedan slog ner bopålarna just där var en ren tillfällighet.

På landet

– Vi visste att vi inte ville bo i Stockholm längre. Min man hittade huset på nätet och sedan åkte vi och tittade på det och blev förälskade. Vi flyttade hit utan att ha några jobb. Som tur var fick Joachim snart anställning på Konsumentverket som då nyligen hade omlokaliserats från Stockholm till Karlstad, berättar Nina när vi träffas på ett kafé i den värmländska staden.

I barnstolen bredvid henne sitter dottern Jolie, som föddes i höstas, och jollrar och ler. Storebror Axel, 3 år, är på dagis. Nina medger att det är kämpigt att ha två telningar som sover i skift om nätterna. Trots det skulle hon gärna vilja ha fler barn – helst två till.

Själv är hon uppvuxen med tre bröder: Niklas, 36, Peter, 31 och Henrik, 30. Såväl mamma Christina som två av bröderna bor i dag i Skaratrakten. Nina föddes bara ett par mil därifrån.

– Fram till jag var 10 år bodde vi på en gård i Lidköping, där mina föräldrar födde upp grisar. Sedan flyttade vi till en gård i skånska Svalöv. Där dog min pappa – han tog livet av sig när jag var 11 år. När jag var i 16-årsåldern flyttade vi till Klippan, där jag bodde tills jag kom med i Friends och flyttade till Skara, förklarar hon.

Tröstlös situation

Ninas musikintresse väcktes till liv när hon i mellanstadieåldern var ute ensam i skogen och red och kunde prova sina röstresurser utan att någon hörde. Hon sjöng även när hon befann sig i duschen – ovetande om att hennes mamma stod utanför och lyssnade genom ventilen. Det var hon som uppmuntrade Nina att söka till musikestetisk linje på gymnasiet.

Nina blev så småningom aktiv i en teater och fick smak för att stå på scenen. Våren 1999 befann hon sig emellertid i en tröstlös situation.

– Jag var arbetslös och hade ingen sysselsättning, inga planer, ingenting. Jag visste inte alls vad jag skulle göra.

Vändpunkten kom när Bert Karlsson dök upp i hennes TV-ruta och uppmanade unga musiktalanger att söka till en ny TV-serie som skulle skildra ett nystartat bands väg till framgång och berömmelse.

– Jag tänkte: “Vad har jag att förlora? Det där måste jag söka!” Jag faxade in ett jättefult skrivet brev om mig själv. Jag förstår inte hur de kunde fastna för mig, men det hade väl att göra med den där bilden som jag skickade med, säger Nina och skrattar gott vid minnet.

– På fotot var jag kroppsmålad som en tiger. Jag var nakenmodell på en konstskola, och det var en fin, konstnärlig bild. Fast så här i efterhand kan jag tycka att jag var lite naiv som skickade den till Bert Karlsson.

Det vågade draget gav hur som helst utdelning. Nina blev ombedd att komma till Skara för att provsjunga.

– När jag kom ut ur studion stod Bert där. Han tog mig om axeln och sa att det var synd att han inte hade träffat mig tidigare eftersom jag då skulle ha fått jobb i ett annat av hans band som hade sökt sångerska.

– Bert ville skriva kontrakt med mig första dagen. Det var en sådan lycka. Med tanke på att han hade fått fram min idol Carola var han jättestor i mina ögon.

Levde i turnébussen

Nina blev uttagen att medverka i TV-serien “Friends på turné” som visades på bästa sändningstid på fredagskvällarna och som mest hade över en miljon tittare. Hon och de andra fem medlemmarna följdes tätt i hälarna av ett TV-team och blev snart igenkända var de än visade sig.

Efter att gruppen 2001 vunnit Melodifestivalen var agendan mer fullspäckad än någonsin.

– Vi turnerade hur mycket som helst. Man var bara hemma och packade om, sedan åkte man igen. Och under tiden som man packade om gjorde man samtidigt någon låt i studion. Det var helt hysteriskt!

– Att leva i en turnébuss tillsammans med människor som man egentligen inte kände så väl var slitsamt. Jag är förundrad över att vi inte slog ihjäl varandra… Artistlivet är inte alls så glamouröst som det kan verka. Ofta stod man och sminkade sig på en smutsig toalett på någon bensinmack innan spelningarna, minns Nina.

Hon är inte sen att erkänna att den stora uppmärksamheten gjorde att hon under en period blev lite divig.

– Det första jag gjorde efter att vi hade varit i Köpenhamn och tävlat i Eurovision Song Contest var att åka hem till min brorsa och lassa hö. Då tyckte jag nog att kändisskapet hade stigit mig lite åt huvudet. Jag längtade efter att hitta tillbaka till bonnläppen som fanns i mig. Jag var trött på mingel och att gå runt och smila åt folk.

Pappans självmord

Friends popularitet avtog så småningom. När bandet upplöstes bildade Nina och Friends-kollegan Kim Kärnfalk duon Nina & Kim. Artistkarriären rullade vidare i hög fart, men Nina mådde allt sämre.

– Till sist var jag så slutkörd och nere att jag hamnade på psykakuten i Stockholm. Jag kände: “Ingenting är värt det här. Jag orkar inte mer!” Dessutom hade jag självmordstankar. Jag tappade allting, till och med musiken som just då var min allra största kärlek. Den hatade jag ett tag. Jag blev så besviken över att musiken inte gav mig lyckan, vilket jag hade trott att den skulle göra.

I dag kan hon se en koppling mellan sin egen kollaps och sin pappas självmord.

– Hans död har inte bara påverkat min uppväxt utan hela min personlighet. Det har jag upptäckt först nu. Min oerhörda rädsla för att vara till besvär har gjort att jag pressat mig så mycket hårdare än vad jag egentligen hade behövt. Exempelvis borde jag inte ha spelat när jag hade lunginflammation, utan istället stannat hemma och tagit hand om mig. Men eftersom jag inte ville svika eller vara en börda för någon förmådde jag inte att säga nej.

– Den delen av mig kommer nog från att pappa lämnade oss. Jag hoppas att han tog livet av sig för att han inte ville vara en börda för oss i familjen. Han drack, och jag tror att det var därför han kände att han förstörde mer för oss än vad han gjorde nytta.

Hoppade av

När Nina våren 2005 träffade sin stora kärlek Joachim växte hennes tankar om att lämna musikbranschen.

– Jag kände att jag fick så mycket positiv uppmärksamhet av honom att jag inte behövde ha uppmärksamhet från någon annan. När vi flyttade ut till vårt hus satt jag i trädgården och tänkte: “Ska jag behöva åka härifrån och ut på turné? Nej, jag vill bo här.” Jag insåg att jag måste sluta med musiken för att kunna bli hel igen.

I december 2006 gjorde Nina & Kim sin avskedsspelning. Även om Nina aldrig har ångrat sitt beslut att hoppa av artistkarriären är hon tacksam över allt som den har gett henne.

– Många får aldrig uppleva att deras största dröm går i uppfyllelse, men det har jag fått göra. Jag har fått stå på stora scener och träffa många häftiga människor. Jag är väldigt stolt över det som jag åstadkom under min tid i rampljuset, men jag är också ganska stolt över vem jag blev när jag kom ur det, säger hon.

Trots att Nina fortfarande kämpar med depressioner mår hon avsevärt bättre än tidigare.

– Jag har lärt mig mycket om hur jag ska hantera det. För mig har det också varit en skön terapi att få barn. Det gör att jag inte kan ägna så mycket tid åt att gå och grubbla över saker. Jag får helt enkelt inte lov att må så dåligt som jag har mått.

Glädjen till musiken börjar komma tillbaka och idag pratar hon med tillförsikt om den delen av sitt liv.

– Jag har en studio hemma och sitter och skriver musik när tiden finns. Jag har många sköna demos där min son hörs i bakgrunden… Dessutom uppträder jag när tillfälle ges och jag har möjlighet. Dels har jag haft egna konserter här i Karlstad, dels har jag sjungit på bröllop och dop. Jag sjöng också vid invigningen av det nya kulturhuset i min gamla hemstad Svalöv. De sista åren, då jag har fått älska livet och också börjat tycka om den jag är, har musiken blivit viktigare och viktigare för mig.

Musiken lockar igen

En gammal dröm om att få göra en jazzplatta lever kvar.

– Om min familj är med på det skulle jag kunna tänka mig att jobba benhårt för det. Mitt bekymmer med musiken är att jag inte vill ligga ute på vägarna och turnera, och det går ju inte heller nu när jag har barn.

Sedan en tid tillbaka har hon åter kontakt med Bert Karlsson.

– Det började med att han ringde mig för att fråga om jag ville vara med i årets Melodifestival. Eftersom det var tio år sedan vi vann tävlingen hade han en önskan om att delar av Friends skulle återförenas. Han skickade en väldigt bra låt: “Something in your eyes” som Jenny Silver sedan sjöng. Det hade varit jätteroligt att vara med i Melodifestivalen igen, men eftersom jag var höggravid kändes det inte som ett lämpligt tillfälle, förklarar Nina.

Nina Inhammar Allard: Jag lämnade musiken för att bli hel igen!
– Jag har insett att min rädsla att vara till besvär gjorde att jag pressade mig själv mycket hårdare än vad jag egentligen hade behövt.

Hon har även framtidsmål som ligger utanför musikens område.

– Min nya dröm är att jag skulle vilja bli låg- och mellanstadielärare i framförallt matematik, fysik och kemi. Vi får se om jag orkar studera till det. Min man brukar säga att jag har alldeles för många hobbys, och det är sant. Förutom musiken har jag två hästar och en hund som jag ägnar mig åt. Sedan har jag alltid verktyg liggande någonstans, eftersom jag håller på och snickrar på olika projekt. Därtill har jag en hel ateljé, där jag målar tavlor.

Det är uppenbart att Nina känner sig tillfreds med sitt nuvarande liv.

– Äntligen har jag precis alla förutsättningar för att få hålla på med det jag tycker om allra mest, konstaterar hon innan vi skiljs åt och hon traskar iväg med sin sovande dotter i barnvagnen.

Scroll to Top