Sanna fick munsveda: Det brann som eld i munnen!

Munnen sticker och brinner som eld och maten tappar smak. Burning Mouth Syndrome, BMS, drabbar främst kvinnor, ofta i samband med klimakteriet. Men sjukdomen är fortfarande lite av ett mysterium. Sanna Bjerkestrand drabbades för fem år sedan...

Sanna Bjerkestrand

Ålder: 55 år.
Familj: Sambo och 3 söner.
Bor: I Kungsängen.
Gör: Sjukskriven.

Varje dag plågas Sanna Bjerkestrand av att munnen brinner som eld. För fem år sedan drabbades hon av den kroniska sjukdomen Burning Mouth Syndrome och hennes enda förhoppning är att hon en dag ska vakna upp ur mardrömmen och få hjälp mot munsmärtan.

De första symtomen kom i januari för fem år sedan när 55-åriga Sanna Bjerkestrand kände en stark brännande känsla i munnen. Osäker på vad hon gjort började hon rannsaka sig själv om hon hade bränt sig på O´boyen på morgonen, ätit kryddstark mat till lunchen eller använt en ny tandkräm. När den stickande svedan höll i sig bestämde hon sig för att söka hjälp hos husläkaren hemma i Kungsängen.

– Det kändes som djungelvrål i munnen, som att det brann i gommen, på tungan och insidan av kinderna och läpparna, och jag blev orolig och rädd när det inte gick över, säger Sanna Bjerkestrand.

 

Trodde att det var svamp

Läkaren misstänkte att hon hade svamp och skrev ut svampmedel som hon fick gurgla sig med flera gånger om dagen. Men munnen brann som eld och i juni fick hon remiss till Karolinska Universitetssjukhuset för att utesluta att hon drabbats av muncancer.

–Jag fick ett lugnande besked men fortfarande inget svar på vad jag led av.

En kväll när hon satt och läste tidningen på internet fastande hon för en artikel om en sjukdom som heter Burning Mouth Syndrome, BMS, munsveda och smärta i munnen som ofta drabbar kvinnor i och efter klimakteriet.

– Det var helt otroligt, allt stämde precis in på mina symptom.

Sanna googlade och fann tandläkaren Mats Jontell, professor vid Sahlgrenska Akademin, som forskar kring sjukdomen. Hon ringde honom och fick en tid omgående.

– Jag hann knappt sätta mig i stolen förrän han konstaterade att jag led av Burning Mouth Syndrome. “Hur kan du se det?”, frågade jag. “Det syns på dina spända axlar att du är stressad”, blev svaret.

 

Smärtan värre vid stress

Sjukdomen är kopplad till stress och symtomen visar sig ofta efter klimakteriet. Sanna bor idag med sin yngste son och sambo i Kungsängen utanför Stockholm, men hon är även mamma till två vuxna funktionshindrade söner.

– Även om de idag bor på gruppboenden så har det varit fruktansvärt tungt, en nästan övermänsklig situation att klara av. Många gånger när jag är uppjagad och stressad kan jag känna att munsvedan blir värre, det kan bli rent outhärdligt, ofta börjar jag hosta också.

Äntligen fick den brinnande smärtan en förklaring. Samtidigt fick hon beskedet att man inte vet mycket om sjukdomen än så länge och att det saknas botemedel.

– Det känns ju tröstlöst att veta att jag kan få leva med munsveda livet ut, men det var skönt att få en diagnos och slippa leva med ovisshet.

Sanna fick munsveda: Det brann som eld i munnen!

Sanna fick äntligen reda på att det var BMS, Burning Mouth Syndrome, hon led av. I dagsläget finns inget botemedel, men det finns sätt som lindrar smärtan.

Tuggummi lindrar
För vissa med Burning Mouth Syndrome försvinner även matglädjen. Men Sanna kan fortfarande njuta av god mat. Bara hon undviker livsmedel som smakar salt, sött och surt och alltför kryddstarkt. Exempelvis undviker hon kanelbullar, det får munnen att bränna än mer.

– Man kan säga att det är ett rent helvete, utom när jag sover – sömnen påverkas konstigt nog inte.

För att minska munsvedan har hon fått en gomplatta som tillverkats av hennes tandläkare. Den liknar en tandställning i tunn plast.

– När det är väldigt jobbigt brukar jag använda den när som helt under dagen. Den gör att jag stressar av och hjälper faktiskt, det känns jätteskönt.

Andra hjälpmedel är tuggummi som kan hjälpa för stunden och att dricka mycket vatten.

– Smärtan lindras när man tuggar, då tänker man inte på att det gör ont. Nyligen slutade jag äta godis och jag blev inte bara lättare, även munsvedan blev faktiskt bättre.

 

Munsveda kan bero på:

✔ Hormonella förändringar i samband med klimakteriet.
✔ Stress, ångest och oro.
✔ Skador på nerver i munhålan.

 

Så lindrar du munsveda!

✔ Drick vatten.
✔ Tugga tuggummi sötat med xylitol.
✔ Sug på salivstimulerande pastiller.
✔ Gurgla med smak- och luktfri kokosolja.
✔ Byt till en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat och kan irritera slemhinnan.
✔ Skölj munnen med kolsyrat vatten.
✔ Meditera – göra avslappningsövningar.
✔ Motionera.
✔ Antidepressiv medicin.
✔ Migrän-diet (kan hjälpa i vissa fall).
✔ Alfa Liponsyra (kan minska BMS-symtomen). Säljs i hälsokostbutiker.

Sanna fick munsveda: Det brann som eld i munnen!

Nej till jordgubbar men ja till tuggummi!

Detta kan göra svedan värre!

✔ Varm och kryddad mat.
✔ Jordgubbar, kokos, kanel, surt, sött, salt.
✔ Stress.
✔ Torr mun.

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 53 2015.

Som om du bränt dig på varmt kaffe…

Burning Mouth Syndrome kan vara ett smärtsamt tillstånd, ofta beskrivs sjukdomen som en skållande känsla, som om man bränt sig på varmt kaffe. Vissa får lättare besvär medan andra får svårare. En del får även bittra eller metalliska smakförändringar som gör att maten inte längre smakar gott.

På senare tid har forskning visat att förmedlingen av smak- och värmeimpulser från tungan till hjärnan är förändrad hos personer som lider av syndromet.

Värktabletterna höll på att kosta mig livet!
Pirjo slapp värk i lederna med ny medicin mot reumatism
Så lindrar Mona sina gikt-problem
Camilla är allergisk mot 77 födoämnen
Scroll to Top