Robert & Maria Wells om sina barn: ”Det var otroligt tufft när de flyttade”

Robert och Maria Wells är både äkta par och artistkollegor. Man skulle kunna tro att det sliter på förhållandet. Men paret har inga problem att kombinera rollerna. I år firar de 30 år som par. Kärleken är stark även om det tog ett tag att finna den.

Robert & Maria Wells

Ålder: 60 respektive 57 år.
Familj: Sönerna Oscar, 26, och Teddy, 24.
Bor: I ett hus på Stora Essingen, samt sommarhus i Falkenberg.
Aktuella med: Rhapsody in rock celebration tour på Dalhalla den 30–31 juli. Roberts första soloturné startar 7 oktober i Göteborg. I våras släppte Robert nya pianomusikskivan Song without words och Maria ger i höst ut boken Den gömda kristallen.

Robert och Maria Wells firar 30 år som par och står i sommar som vanligt på scenen tillsammans i hans skapelse från 1989, Rhapsody in rock, med dubbla spelningar i Dalhalla och en i Norge.

Robert bakom flygeln och Maria ihop med sin sångtrio Vocalettes som fyller 20 i år.

– Det blir faktiskt vår 62:a och 63:e spelning i spektakulära Dalhalla sedan 1998 och vi lägger enormt mycket krut på en stor orkester och en massa inbjudna artister. Nästa sommar blir det en större turné med Rhapsody – för jag lägger i år även mycket fokus på min första stora soloturné runt om i landet som är i höst, berättar Robert.

Båda saknade att uppträda inför publik under pandemin och arbetade ännu mer hemifrån än de brukar.

– Men vi jobbar ju nästan hela tiden tillsammans i vanliga fall också, så just den delen blev ingen omställning för oss. Annars har man ju både hört och läst om par som gick varandra på nerverna av att plötsligt träffas så mycket om dagarna, säger Robert.

– Jag är väldigt glad över att vi fungerar så bra ihop både som par och som musikkollegor. Det är precis som när vi lagar mat tillsammans. Då springer vi inte på och krockar med varandra i köket. Vi finns alltid där för varandra men ger alltid den andra utrymme och luft, säger Maria.

– En del undrar om det inte sliter på förhållandet att även arbeta så mycket ihop som vi gör men jag kan nog prata för oss båda när jag svarar att det inte gör det. Maria är inte bara min fru, utan samtidigt en fantastisk vän och jag respekterar henne mycket som sångerska. Det är ju också väldigt viktigt – vi gör ju inte det här bara för att vi är man och hustru, utan också för att vi delar vårt största intresse och trivs jättebra med att musicera tillsammans, ler Robert.

Robert & Maria Wells om sina barn: ”Det var otroligt tufft när de flyttade”
Robert och Maria har bara varit gifta sedan 2010 och beslutet togs hastigt men kärleken är betydligt mer långvarig än så.

Blev par efter sju år

Robert och Maria träffades första gången 1985 då Robert turnerade med Jerry Williams och Maria med dansbandet Tropics.

– Vi delade backstageområde och jag minns att jag pratade med de andra i bandet om hur snygg hon var. Och fortfarande är, kanske är bäst att tillägga, säger han med ett skratt.

– Och jag tyckte att Robert såg väldigt bra ut där han satt bakom pianot och spelade. Han liknande Vargtass, kontrar Maria med ett leende.

Trots att de även möttes 1987 – då Maria arbetade på Rhodos som underhållare åt resebolaget Ving, samtidigt som Robert var där och uppträdde – dröjde det ända till 1992 innan de blev ett par.

– Jag fick faktiskt följa med i kören när Robert turnerade 1988 också, utan att något hände. Vi var verkligen slow starters när det gäller vårt förhållande, skrattar Maria.

Man kan konstatera att kärleken inte precis stressades fram.

– Haha, nej knappast. Sedan väntade vi ju med att gifta oss ända till 2010. Han som vigde oss på stranden
i Florida garvade faktiskt eftersom han aldrig hade vigt ett par som varit ihop så länge. I USA brukar det ju ofta gå undan när det gäller bröllop, säger Robert.

Däremot gick det faktiskt extremt fort då han väl friade till sin Maria.

– Ja, till skillnad från andra steg som vi tagit i förhållandet var det bara nio dagar mellan mitt frieri och att vi gifte oss. När vi ändå var på semester i Florida tyckte vi att det var bäst med bröllop där och vi hann faktiskt få ihop ett 40-tal gäster på den korta tiden, ler Robert.

Robert & Maria Wells om sina barn: ”Det var otroligt tufft när de flyttade”
I år består Rhapsody in rock av två kvällar i Dalhalla.
Foto: Rhapsody in rock

Barnen följde med

På turnéer genom åren har det alltid varit självklart för dem att ta med sig barnen Oscar och Teddy istället för att ordna med barnvakt.

– Vi skulle aldrig ha fått för oss att lämna bort dem under en hel turné. De följde alltid med och bara när vi stod på scenen hade vi en barnflicka som hjälpte oss, säger Maria.

Sönerna har med andra ord haft musiken och turnélivet nära inpå under hela sin barndom och uppväxt. Därför är det kanske ingen högoddsare att bägge två har hamnat inom samma bransch som sin mamma och pappa.

– Oscar jobbar som underhållare med sång och dans på Mallorca tillsammans med sin flickvän Victoria. Och Teddy arbetar med ljud och ljus på en semesterort på Cypern, där hans flickvän Emelie uppträder med sång. Teddy även skriver och producerar musik, säger Robert.

Under hösten 2019 flyttade båda barnen hemifrån samtidigt – och det var bland det värsta som makarna har upplevt i sina liv.

– Innan de föddes gick vi som många andra på en föräldrakurs för att förbereda oss inför den stora omställningen som det är att få barn. Det borde faktiskt finnas en liknande kurs när de ska flytta hemifrån, för det är betydligt jobbigare, säger Robert med ett snett leende.

– Bägge flyttade utomlands för att jobba med underhållning på semesterorter genom resebolag. Men sedan slog ju pandemin till och de var tvungna att komma hem igen. Det är väl det enda positiva med covid-19, att vi fick ha Oscar och Teddy hemma ett par extra år, skrattar Maria.

Samtidigt är det ju ett naturligt steg att flytta hemifrån och paret Wells är båda glada och stolta över att sönerna valt samma bransch.

Maria har kombinerat artistkarriären med att skriva ett tiotal böcker. Däribland succéerna Mammafällan, 2009, och Mammatankar, 2011. Båda handlar om livet med små barn och deras uppväxt.

– Nu har jag börjat skriva på en bok om när barnen blivit vuxna och flyttar hemifrån, precis det som vi själva nyss har upplevt. Tanken är att det ska vara mycket igenkänning för läsarna och jag hoppas att boken kan hjälpa till lite i alla fall. För det blir otroligt tomt och det är säkert inte utan att många föräldrar undrar: Jaha, vad ska vi göra nu? säger Maria.

– Ja, det tar tid att vänja sig vid att de inte bor hos oss längre. Vi är nämligen väldigt tajta som familj. Men jag och Maria kommer att åka och hälsa på dem ibland nu när de jobbar utomlands, säger Robert.

Robert & Maria Wells om sina barn: ”Det var otroligt tufft när de flyttade”
Robert och Maria ser fram emot en sommar med musik och konserter. De ska även hälsa på sina söner på Cypern och Mallorca.

Annorlunda uppdrag

Robert fyllde 60 den 7 april och då åkte de till Mallorca för att fira högtidsdagen. Även om Robert har svårt att förstå att han klättrat upp på 60-strecket är ingen ålderskris i antågande.

– Jag har alltid varit lite lillgammal, gick ju runt i blazer och fluga redan som grabb på Adolf Fredriks musikskola. Eller när jag som 28-åring turnerade med Charlie Norman, som var 70 år. Fast för mig spelar åldern ingen roll och jag tycker att det ofta är alldeles för åldersfixerat i Sverige.

– En stor fördel med musiken är ju att man inte går i pension bara för att man fyller 65 år. Det är även mitt största intresse, som jag vill hålla på med så länge jag orkar och har hälsan. Jag ser det som ett otroligt stort privilegium och känner att jag blir bättre ju längre tiden går. Varför skulle jag då lägga av när jag nått en viss ålder?

Under pandemin passade Maria på att utbilda sig till lektör och nu kombinerar hon det jobbet med att läsa in ljudböcker.

– Båda delarna är roliga och innebär att jag får läsa många böcker, vilket jag tycker är jättekul. Som lektör är det inte enbart språket jag kollar, utan även om storyn följer en linje och hur helhetsperspektivet är, säger hon.

Robert deltog våren 2021 i det populära TV4-programmet Masked singer utklädd till karaktären Korpen.

– Det speciella var att jag under en resa till USA såg på amerikanska Masked singer och sa till Maria att om jag får en fråga att ställa upp i den svenska varianten, då skulle jag tacka ja direkt. Och så fick jag frågan när vi kom hem till Sverige. Det var mycket annorlunda och bland det roligaste jag har gjort, säger han.

Vem av er … 

… somnar oftast framför teven?
Maria: – Haha, det är tveklöst Robert. Han somnar ofta och till vad som helst.
Robert: – Ja, speciellt om jag suttit i studion och spelat in hela dagen. Då är jag helt slut och det finns nog inget som kan hålla mig vaken i soffan.

… är mest romantisk?
Robert: – Där blir det oavgjort, för vi är lika bra på att överraska och mysa till det för den andra båda två.
Maria: – Det kan vara både stort och smått – som en riktigt god middag, gå på bio eller en resa någonstans.

… har kortast stubin?
Robert: – Bara att erkänna att det är jag. Där är yngste sonen Teddy och jag mest lika, medan Oscar och Maria har ett lugnare temperament och ibland skrattar åt vårt humör. Men jag gillar att rensa bort sådant som upprör mig direkt och är inte långsint.

… är sämst förlorare i sällskapsspel?
Maria: – Ja, inte är det jag i alla fall. Robert kan bli rätt sur när han förlorar, även om han hanterar det bättre än förr.
Robert: – Det var så illa för 20–25 år sedan att jag kunde kasta hela Monopolspelet på min motståndare när jag fick stryk. För att inte prata om klubborna då jag spelade golf. Numera kör vi mest backgammon, vilket är väldigt roligt och jag brukar hålla mig lugn …

… är bäst på att hålla koll på när släkt och vänner fyller år?
Maria: – Där är vi ganska lika. Och vi älskar att arrangera födelsedagsfester, tidigare hade vi till och med namnsdagskalas men det har vi slutat med.

… håller på mest med sin mobiltelefon?
Maria: – Det är Robert igen, den kan vara som klistrad i hans händer. Jag är nog lite ovanlig där mot många andra och använder den mest när jag vill ringa.
Robert: – Jag har nog alltid varit något av en tekniknörd, precis som min bror. Jag älskar mobiler, datorer och annan teknik. Dessutom kan man ju mer eller mindre sköta kontoret därifrån.

… har sämst morgonhumör?
Maria: – Ingen av oss, som tur är. Skulle vara tråkigt att mötas av en tjurig partner varenda morgon.
Robert: – Ja, där är vi verkligen lika och jag håller med om att det är skönt att ingen surar bara för att vi ska gå upp tidigt.

Scroll to Top