Cathrines tinnitus försvann: ”Implantatet blev min räddning”

Cathrine Forsberg har kämpat med svår tinnitus sedan tonåren. Hon var inställd på att leva med besvären resten av livet – men plötsligt kom vändpunkten. Tack vare ny medicinsk teknik är hon i dag fri från sin tinnitus på dagtid.

Cathrine Forsberg i Södertälje, har kämpat med tinnitus i större delen av sitt liv. Sedan tonåren har besvärande pip och ljud i öronen plågat henne dag som natt, men genom åren har hon accepterat situationen och successivt lärt sig hur man kan hantera och leva med sin tinnitus. I brist på botemedel.

Cathrine Forsberg

Ålder: 47
Bor: Södertälje
Familj: Maken Martin Walker, två döttrar, två bonusdöttrar, två barnbarn
Gör: Studieyrkesvägledare vid högstadieskolan Wasaskolan i Södertälje

Men vinden kan vända. Cathrine, som idag är 47 år, har äntligen fått hjälp. Besvären som hon var inställd på att leva med resten av livet slipper hon numera nästan helt dagtid – tack vare avancerad medicinsk teknik.

– Jag får nästan nypa mig i armen, säger Cathrine leende när vi träffas på hennes arbetsplats, grundskolan Wasaskolan i Södertälje, där hon arbetar som studie– och yrkesvägledare sedan i vintras. De plågsamma ljuden som isolerade henne från omvärlden och styrde hennes liv har mirakulöst nästan försvunnit.

Haft tinnitus sedan 15-årsåldern

– Förr hade jag ständigt sju olika ljud i huvudet men i dag är det i princip helt tyst. Att det skulle bli så här bra hade jag aldrig kunnat tro, säger Cathrine.

Det är svårt att föreställa sig hur Cathrine har haft det med sin tinnitus i alla år. Vågskvalp, stormvind, en svärm av myggor, en tjutande tv och tre olika pip – konstant i huvudet. Men ända sedan hon var femton år var det hennes verklighet.

– Jag älskade att spela musik på min freestyle och en dag gick jag som vanligt och lyssnade på högsta volym då min kompis ville säga något. Jag tog av mig hörlurarna och hörde plötsligt massa höga pip och tjut i huvudet. Jag såg läpparna på min kompis röra sig men jag hörde inte vad hon sa. Jag blev chockad och rädd och förstod ingenting, berättar Cathrine.

Hörseln försvann i en vecka

Hörseln började komma tillbaka igen efter någon vecka och pipljuden blev lägre. Hon vände sig till vården för att göra ett hörseltest, vilket inte var det lättaste.

– Hörseltestet var baserat på pipljud, men eftersom det pep i huvudet hela tiden kunde jag inte urskilja signalerna. “Kom tillbaka när det har slutat pipa” sa läkaren. Men det slutade inte, så jag gick aldrig tillbaka.

För att slippa höra ljuden spelade Cathrine mer musik på sin freestyle. En tillfällig flykt som bara förvärrade situationen. När Cathrine var i tjugoårsåldern var gränsen nådd.

– Jag jobbade i en affär och helt plötsligt kunde jag inte höra ett ord av vad kunderna sa. Då förstod jag att jag borde söka hjälp, säger Cathrine.

På Södertälje sjukhus konstaterades att hon hade utvecklat en allvarlig hörselskada och att pipet i öronen var tinnitus. Hon hade förlorat 80 procent av sin hörsel permanent och behövde hörapparat på båda öronen.

– Om jag hade vilat öronen hade jag kunnat reparera hörselskadan och tinnitus, men nu var det försent.

För– och nackdelar med hörapparaten

Hörapparaten hade både för– och nackdelar på Cathrines tinnitus. När den var påslagen om dagen blev det lättare, då hennes tinnitus maskerades med andra ljud, men om nätterna när den var av fick det motsatt effekt.

– Eftersom jag tog in så mycket ljud med hörapparaten påverkade det min tinnitus direkt, den ökade med fler ljud i huvudet. Nätterna kunde vara hemska, så ibland valde jag att sova med hörapparaten på enbart för att maskera den med andra ljud.

Några år senare blev det betydligt bättre, då de digitala hörapparaterna kom. På det sättet kunde Cathrine ställa in hörapparaten efter ljudmiljön, så att det inte förvärrade hennes tinnitus.

– Det var en otrolig lättnad. Då började jag använda hörapparaten varje dag.

Kampen med tinnitus och hörselskada dominerade länge Cathrines vardag. Genom vården fick hon hjälp med sjukgymnastik, avslappningsövningar och mental träning för att lindra sin tinnitus. Att maskera med andra ljud var en annan teknik som hon också lärde sig.

– Då blev tinnitusljuden svagare. Att inte gå med kroppen spänd, grubbla över problem och ha massa saker i huvudet hjälpte också jättemycket. Dagsformen har en otrolig påverkan på tinnitus.

Cochleaimplantatet dämpade tinnitusljuden

Cathrine gjorde erfarenheterna till sitt yrke och vände sina svagheter till styrkor. I över tjugo år jobbade hon som egenföretagare och föreläste om ljud och hörselskador. Hon kunde leva ett vanligt liv, men pipen och tjuten var fortfarande ett konstant gissel i huvudet. Det var en ständig kamp.

– Jag försökte tänka positivt. Jag älskade mitt jobb och hade min familj och ett bra liv på många sätt.

Men den sociala samvaron försvårades då jag inte orkade med när ljudnivån var för hög.

Men man ska aldrig ge upp. Hösten 2014 kom vändpunkten då Cathrine fick ett positivt besked från sin läkare. Landstinget skulle bekosta ett avancerat implantat, cochleaimplantat, ett särskilt hjälpmedel för dem som inte blir hjälpta av en vanlig hörapparat. Med det skulle Cathrine delvis få hörseln tillbaka och i bästa fall skulle också hennes tinnitus minska eller försvinna.

– Min hörsel hade försämrats kraftigt så det var sista utvägen. Det blev min räddning, säger Cathrine.

Eftersom hennes tinnitus var värst på höger sida opererades ett första implantat där – och operationen gick över förväntan. Men den första tiden med implantatet var tuff. Hon fick lära sig att höra och tyda ljud och tal på nytt, men redan första veckan märkte hon hur tinnitusljuden blev allt svagare.

– Det var en otrolig lättnad! Så småningom försvann min tinnitus helt på dagen då implantatet var påslaget, samtidigt som min hörsel blev allt bättre.

Tinnitus och hörsel är inte längre ett problem

I juni 2017 genomgick Cathrine en andra operation och fick ett cochleaimplantat på vänster sida. Även det ingreppet gick väl.

– Jag hörde bättre för varje dag och med tiden försvann min tinnitus även på vänster sida på dagtid. Men det blev mer instängt med min tinnitus på natten. Jag har fått jobba hårt det senare året för att inte lyssna på den då jag ska sova eftersom jag då inte kan maskera med andra ljud.

För varje dag vänjer sig Cathrines kropp mer vid implantaten och svarar allt bättre.

– Det är det som är så fascinerande med cochleaimplantat, att det bara blir bättre för varje dag. Men jag hör alltså bara med implantaten idag och inte med mina egna öron, säger Catherine.

Hon visar upp implantaten som sitter ovanför öronen, som ser ut ungefär som en hörapparat. De tar inte mycket plats, men har haft en enorm påverkan på Cathrines liv.

Hon har läst vid universitetet och fått ett jobb som hon stortrivs med.

– Det är som en dröm att kunna prata i telefon igen. Jag har kunnat söka jobb och få en fast anställning med ekonomisk trygghet, vilket kan vara svårt som egenföretagare. Tack vare att min tinnitus och hörseln inte är ett hinder längre har det varit möjligt. Jag är så glad att jag fick hjälp till slut.

Vad är cochleaimplantat? 

Cochleaimplantat är ett hörhjälpmedel som består av två ­delar. Den yttre delen ser ut som en hörapparat och innehåller en liten dator, batteri och mikrofon som tar emot ljud. Mot ­huvudet sitter även en liten sändare med magnet. Den inre ­delen består av en mottagare som skickar vidare signalerna från sändaren till innerörat via en tunn sladd.

På Hörselskadades Riksförbunds hemsida hrf.se kan du läsa mer om tinnitus och hjälpmedel för att lindra det

Scroll to Top