Det var värst vad det susar i elementen.
När Lis Bøje sa detta till sin man 2014 tittade han undrande på henne. Han hörde ingenting – men gick ändå för att lufta vattenelementen i huset. Det förändrade dock inte suset i öronen, som höll på att göra Lis galen. Och snart tillkom även en hög pipton.
LÄS ÄVEN: Huskurerna som räddar dig i vinter – hjälp mot 7 vanliga besvär
Lis hade dessutom blivit ljudkänslig. Plötsligt upplevde hon att maken gjorde oväsen, hon hade haft svårt att vara i större sällskap, och bruset i hennes huvud gjorde det svårt att sova.
– Jag trodde att jag höll på att bli galen, säger Lis.
Lis drabbades av tinnitus och ljudkänslighet
En undersökning på sjukhus visade att Lis hade tinnitus. Och det var den som orsakade hennes ljudkänslighet.
Åkomman går inte att bota, men att Lis idag kan leva ett liv där hon inte känner sig handikappad av de ständiga ljuden i öronen beror på att hon har lärt sig att använda naturen för att lindra besvären.
Lärde sig fokusera på andra ljud
Först var hon skeptisk när hörselkonsulten och naturläkaren Rikke Kristensen föreslog att hon skulle börja promenera. Att gå raska och effektiva promenader hjälpte henne inte alls. Men när Lis var på kurs med Rikke tillsammans med andra tinnitusdrabbade år 2020 hände något.
LÄS ÄVEN: Är du ofta frusen? Här är knepen som håller dig varm
– Vi satt i ett vindskydd i en skog med kaffe och en lägereld och lärde oss hur man flyttar fokus från ljuden i öronen genom att observera det vi ser och hör i naturen. Vi lärde oss om hjälpmedel som telefonappar med musik. Och det var avgörande att få prata med andra tinnitusdrabbade, säger Lis och beskriver hur dagen slutade med att hon låg på marken bland träden och tittade på molnen och lyssnade på fåglarna.
Bor nära naturen
Idag har hon och hennes man flyttat ut till sin stuga på heltid. Här är det tyst och de har nära till vatten och skog där Lis kan gå sina många och långa promenader. Och då njuter hon.
– Jag lyssnar på havet, ser skogens färger och känner vinden. Det är en enorm lättnad att jag på så vis kan flytta min tinnitus i bakgrunden, säger Lis.
LÄS ÄVEN: Anna blev nästan döv efter all stress: ”Det kändes som om hjärnan lagt ner”
Hemma dämpar hon ljuden i huvudet med lugn musik. Och om till exempel barnbarnen är på besök och orsakar mer liv i huset än vad Lis klarar av, tar hon helt enkelt hunden och går en promenad.
– Rikke har lärt mig att jag måste acceptera att jag inte alltid står ut. Tack vare henne och naturen har jag fått livet tillbaka, säger Lis.
Så fungerar naturterapi
För personer med tinnitus och ljudkänslighet kan naturterapi vara ett verktyg för att finna sinnesro.
– Bara att vistas mer i naturen hjälper. Men med hjälp av övningar som uppmärksamhetsträning och andningsövningar ute i naturen hjälper vi deltagarna att flytta fokus och lära sig leva med åkomman, förklarar naturterapeuten och hörselkonsulenten Rikke Kristensen.
Vad är tinnitus?
Tinnitus innebär att du hör besvärande ljud i öronen som andra inte kan höra. Ljudet skiljer sig åt från person till person och kan även variera hos samma person. Det kan till exempel vara tjutande, susande, pysande, brummande, brusande eller metalliskt. Tinnitus kan uppstå i alla åldrar och är ett mycket vanligt problem. Det går inte alltid att få bort tinnitus, men det finns många sätt att lindra besvären.
Källa: 1177
Översättning: Weronica Andersson