Är du ofta frusen? Här är knepen som håller dig varm

Upplever du att du fryser mer än andra? Det kan ha helt andra förklaringar än att du klär dig för tunt. Här får du veta varför och vad du kan göra för att slippa frysa.

Vissa packar in sig i varma kläder men fryser ändå, medan andra går omkring i t-shirt mitt i vintern till synes opåverkade. Varför fryser vissa så lätt medan andra nästan aldrig fryser? Detta kan till stor del förklaras av att vi människor helt enkelt är olika.

– När vi fryser beror det på att temperaturen i huden sjunker. Då signalerar temperatursensorerna i huden till hjärnan att det är dags att göra något för att förändra detta tillstånd, men det är väldigt individuellt när detta händer, säger köldforskaren Øystein Wiggen. Även om vi har klätt oss lika och utsätts för samma temperatur och väder börjar vi inte frysa samtidigt. Kroppssammansättning, kroppsstorlek, kön och ålder är några av de faktorer som påverkar.

– Små människor fryser till exempel lättare än stora människor eftersom deras relativa kroppsyta i förhållande till kroppsmassan är större vilket leder till att de snabbare blir nedkylda.

– Kvinnor fryser ofta lättare än män, och det kan till stor del förklaras med att kvinnor generellt är lite mindre och har lite mer fett än män. Fett isolerar mot kylan, förklarar Øystein Wiggen och tillägger att detta inte nödvändigtvis betyder att kvinnor har en lägre kärntemperatur, snarare tvärtom.

Kan vara sjukdom

Detta bekräftas av Jostein Halgunset som är professor i anatomi. Han berättar att även om kvinnor ofta fryser mer än män är de i allmänhet bättre på att behålla värmen inuti kroppen.

– Orsaken till att man fryser är ofta en kombination av att kärntemperaturen sänks och en känsla av att temperaturen på huden är låg. Även om kvinnor fryser för att de känner sig kalla på huden innebär underhudsfettet att de vanligtvis behåller värmen bättre i kroppen än män. Det här är faktiskt en av förklaringarna till varför de bästa långdistanssimmarna utomhus ofta är kvinnor, säger Jostein Halgunset.

Alkoholkonsumtion, vissa sjukdomar eller andra hälsoproblem kan också få dig att frysa. Om du är kvinna och fryser mer än dina medsystrar bör du kontrollera om din sköldkörtel fungerar som den ska.

– De som har nedsatt sköldkörtelfunktion tenderar att ha lägre kroppstemperatur. Detta är vanligare bland kvinnor, men tyvärr finns det ett stort mörkertal och många lider av denna sjukdom utan att veta om det, säger Jostein Halgunset.

LÄS ÄVEN: Trött, nedstämd och hängig? Det kan bero på obalans i sköldkörteln

Om du är frusen är det också viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med näring. Annars kommer kroppen att reagera genom att sänka ämnesomsättningen, och en ämnesomsättning på sparlåga gör att du fryser lättare.

– Det är som att ha för lite ved till kaminen. Man hushållar med det man har, men då blir det svårare att hålla värmen i huset.

Smala människor med mindre muskelmassa och mindre underhudsfett producerar mindre värme i musklerna och fryser därmed lättare, eftersom de har svårare att behålla den lilla mängd värme de producerar.

Många fryser först i händer och fötter, förklarar Øystein Wiggen:

LÄS ÄVEN: Annette drabbades av hypotyreos: “Jag vet inte hur det hade gått utan rätt behandling”

– När det är kallt kommer kroppen att koncentrera sig på att hålla en hög kärntemperatur, eftersom det är viktigare att behålla värmen i de inre organen för att de ska kunna fungera optimalt. Det krävs dessutom mer energi för att värma upp händer och fötter än för att hålla en hög temperatur, och därför är det särskilt viktigt att se till att du är ordentligt varm innan du går ut.

Håll hela kroppen varm

Det är alltså lättare att hålla värmen än att få tillbaka värmen om man redan börjat frysa, så det är viktigt att klä sig väl på hela kroppen.

– Det räcker inte med en bra och tjock jacka om byxorna är tunna och åtsittande.

En lite mer irriterande konsekvens av kylan är att många tenderar att lättare bli kissnödiga, vilket har en naturlig förklaring.

– När blodkärlen i händer och fötter dras ihop ökar blodcirkulationen inuti kroppen. Kroppen justerar detta genom att utsöndra mer vätska via njurarna vilket gör att du måste kissa.

8 enkla tips som håller dig varm i vardagen

1. Träna på morgonen

Då är kroppstemperaturen ofta som lägst, och genom att ge kroppen en kickstart ökar du blodcirkulationen, temperaturen och ämnesomsättningen resten av dagen.

2. Ät chili

Börja dagen med en liten, stark chili. Det ökar förbränningen och ger “inre värme”. Cayennepeppar, libbsticka och ginseng är också kända för att ha värmande egenskaper.

3. Ät regelbundet

Börja dagen med en bra frukost och ät sedan regelbundet resten av dagen. Det hjälper dig att hålla blodsockret stabilt och då håller du lättare värmen. Tänk på att vitt mjöl, kakor, läsk, godis och livsmedel med snabba kolhydrater skapar stora blodsockersvängningar.

4. Drick varmt

Varma drycker ger dig en ihållande värmeboost.

5. Kontrollera blodvärdet

Lågt blodvärde kan få dig att frysa. Du kan behöva järntillskott, men rådgör med din läkare först. C-vitamin kan öka upptagningen av järn.

6. Sov gott

Skapa goda sovrutiner och håll sovrummet svalt och mörkt. Undvik stressande mentala aktiviteter och skärmtid före sänggåendet.

7. Alternativ behandling

Inom traditionell kinesisk medicin är kyla, värme, vind, fukt och ånga centrala element i kroppen. Det sägs kunna uppstå en obalans mellan dessa, och balansen kan återställas med hjälp av akupunktur.

8. Varma bad

Om du fryser kan ett varmt bad eller en varm dusch göra underverk.

Källa: Stoffskifteforbundet

Klä dig rätt för att hålla värmen

Huvud: Mössan bör vara av tätstickad ull, i ullmix eller vara vindtät.

Underställ: De innersta plaggen ska gärna vara av ull och sitta tätt mot kroppen. Ull absorberar fukt utan att plaggen känns fuktiga och ullen behåller sina värmeisolerande egenskaper även i fuktigt tillstånd. Mellanplaggen ska isolera, och det kan vara en tröja eller skjorta i ull eller fleece.

Ytterkläder: Välj vindtäta byxor och en jacka som släpper ut överskottsvärme och fukt. På vintern är impregnerade ytterkläder i bomull lämpliga. De transporterar fukt bättre än membranplagg, men i fuktigt väder bör du välja vind- och vattentäta plagg.

Händer: Tjocka ullvantar på insidan och rymliga vindtäta handskar på utsidan värmer bäst när det är riktigt kallt. Vantar värmer bättre än fingervantar eftersom fingrarna värmer varandra.

Fötter: Fötterna är extra utsatta för nedkylning. Håll dem torra och använd strumpor av ull eller ullblandning eller andra material som isolerar och transporterar bort fukt från fötterna.

Källa: Den Norske Turistforening

Scroll to Top