Trött, nedstämd och hängig? Det kan bero på obalans i sköldkörteln

Trots att en halv miljon människor, de flesta kvinnor, har problem med sköldkörteln, är det ofta svårt att få rätt hjälp. – Ge inte upp, säger doktor Kenneth Ilvall. Du har rätt till en behandling som får dig att må bra igen.

En liten körtel i halsen kan vara boven bakom mångas, framför allt kvinnors, trötthet och nedstämdhet. Symtomen kommer ofta smygande under en längre tid. Många gånger känner man att något är fel och blir kanske utmattad, håglös och deprimerad. Man brukar även få svårt att hålla vikten.

Detta kan vara tecken på hypotyreos, när det produceras för lite av ett visst hormon från sköldkörteln.

– Misstänker du att du har drabbats, skriv ner dina symtom, intervjua släktingar om de har sköldkörtelsjukdomar för det är ärftligt och tänk efter om du varit utsatt för någon tydlig utlösande stressfaktor.

Nyligen varit gravid? Hamnat i klimakteriet? Gått igenom en skilsmässa eller har någon närstående avlidit?

– Stress som pågår under lång tid påverkar sköldkörteln, säger Hemmets Journals doktor Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig chefsläkare på nätläkarföretaget Medicheck och med specialkompetens inom just sköldkörtelproblematik.

LÄS ÄVEN: Ställ din fråga till doktor Kenneth Ilvall
Trött, nedstämd och hängig? Det kan bero på obalans i sköldkörteln
Läkaren Kenneth Ilvall är specialist på sköldkörteln.

Måste ha rätt dos

Hypotyreos kan behandlas med läkemedlet Levaxin men 15 till 20 procent av patienterna mår ändå inte bra, trots behandling. Olika människor tar upp Levaxin olika i blodet och bryter ner det olika i levern. Detta innebär att dosen måste justeras så att den hamnar på rätt nivå hos varje individ.

– Vi är alla olika och har en mängd olika variationer. En sådan stor patientgrupp kan inte dras över samma kam. Många skulle må mycket bättre om de bara fick rätt styrka på Levaxinet.

Patienter som inte mår bra behöver göra kompletterande utredningar och i vissa fall börja med så kallad kombinationsbehandling.

– Det betyder att man medicinerar med både sköldkörtelhormonet T4 och det mer aktiva sköldkörtelhormonet T3. Levaxin innehåller bara hormonet T4.

Kenneth Ilvalls råd till patienter som inte mår bra på den föreskrivna dosen Levaxin är att be att få öka dosen.

– Be att få ta nya prover och säg att du vill se om du mår bättre av en högre dos. Det kan vara så att just du ligger inom referensvärdet, men ändå mår dåligt, har sprött hår, inte går ner i vikt, är ständigt trött och så vidare.

Om detta ändå inte hjälper, tycker Kenneth Ilvall att man ska be att få träffa en specialist, som en endokrinolog.

– Ge inte upp, hitta en intresserad läkare som kan ge behandling efter just dina symtom och problem. Du har rätt att kräva vård och behandling så att du mår bra.

Trött, nedstämd och hängig? Det kan bero på obalans i sköldkörteln
Sköldkörteln ser ut som en fjäril och sitter i halsen.

Det här kan du göra själv vid sköldkörtelproblem

Förutom rätt sorts medicin kan det vara en god idé att se över din livsstil och kostvanor om du är drabbad av sköldkörtelproblem.

Hantera stressen

För många är stressen ett stort problem och det är också där det börjar för många med sköldkörtelproblem. Man blir trött och utmattad efter lång tids stress, och därefter kanske det upptäcks att sköldkörteln inte fungerar optimalt. Att minska på stressen är mycket viktigt för denna typ av besvär men också för hälsan överlag.

Sov tillräckligt

Känner du dig helt slut när väckarklockan ringer? Försök lägga dig tidigare, många av oss sitter ofta uppe för länge om kvällarna. Sov tillräckligt så att du känner dig utvilad på morgonen.

Ät en balanserad kost

Ät en hälsosam och balanserad kost som du trivs med och som funkar för dig och som gör att du varken går upp eller ner i vikt. Det är också viktigt att inte gå hungrig, så ät lagom mycket.

Testa antiinflammatorisk mat

En del säger att de mår bättre av antiinflammatorisk kost. Det vill säga frukt och grönt, olivolja, nötter och frön. Läs mer om autoimmun kost (AIP) och paleo på nätet. Det kan vara värt att prova.

Rör på dig varje dag

Viktigt särskilt för inflammatoriska sjukdomar för att hålla igång cirkulationen. Många har problem med ömma och stela leder och ett bra sätt att motverka det är att röra på sig varje dag.

Källa: Doktor Kenneth Ilvall och Sköldkörtelförbundet.

Scroll to Top