Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Lilian Svensson i Värmlands–Nysäter och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.
Du behöver
-
4–6 portioner:
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk kallt vatten Fyllning:
- 200 g champinjoner
- 1 msk smör
- ½ dl finhackad purjolök
- ½ rödlök
- 1 dl majonnäs
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk chilisås
- 1 krm citronpeppar
- salt och peppar
- 1 burk kräftstjärtar Garnering:
- 500 g räkor med skal
- salladsblad
- citron
- tomater Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut och lägg i en form, 25 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 15 minuter. Låt pajdegen kallna.
Fyllning: Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med purjolök och finhackad rödlök. Låt svalna.
Blanda majonnäs, crème fraiche och chilisås och krydda med citronpeppar, salt och peppar.
Blanda i svampfräset och avrunna kräftstjärtar, spara några till garnering. Häll fyllningen i pajskalet.
Garnera med skalade räkor, resten av kräftstjärtarna, salladsblad, citron och tomater.