Kall skaldjurspaj med krämig fyllning

En vacker skaldjurspaj med en krämig fyllning där både svamp, lök och kräftstjärtar ryms. Pajen dekoreras med räkor och grönsaker.

Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Lilian Svensson i Värmlands–Nysäter och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4–6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • ½ dl finhackad purjolök
  • ½ rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk chilisås
  • 1 krm citronpeppar
  • salt och peppar
  • 1 burk kräftstjärtar
  • Garnering:
  • 500 g räkor med skal
  • salladsblad
  • citron
  • tomater
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 ­minuter.

2

Kavla ut och lägg i en form, 25 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 15 minuter. Låt pajdegen kallna.

3

Fyllning: Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med purjolök och finhackad rödlök. Låt svalna.

4

Blanda majonnäs, crème fraiche och chilisås och krydda med citronpeppar, salt och peppar.

5

Blanda i svampfräset och avrunna kräft­stjärtar, spara några till garnering. Häll fyllningen i pajskalet.

6

Garnera med skalade räkor, resten av kräftstjärtarna, salladsblad, citron och tomater.

Scroll to Top