Annettes självsmordstankar berodde på sköldkörteln: “Jag vet inte hur det hade gått utan rätt behandling”

Hjärndimma, enorm trötthet, självmordstankar. Annette kände inte igen sig själv. När hon äntligen insåg att hon drabbats av underaktiv sköldkörtel började nästa kamp – att få rätt behandling.

Annette Lundgren

Ålder: 59 år.
Familj: Make, två vuxna barn samt fem barnbarn. Två storpudlar, Anton och Ted.
Bor: Huddinge i Stockholm.
Gör: Arbetsterapeut.

Annette drabbades av hypotyreos

Symtomen kom krypande när Annette Lundgren var i 30-årsåldern. Hon som tidigare var en aktiv, energisk person som tränade mycket började förändras.

– Jag kände inte igen mig själv. Plötsligt blev jag passiv och stillasittande och kunde inte tänka klart. Jag förstod inte vad det var med mig, säger Annette som nu, nästan 30 år senare har sjukdomen mer eller mindre under kontroll.

Det var först när hon förstod att hon hade samma symtom som sin lillasyster som hon insåg att hon också hade drabbats av underaktiv sköldkörtel, hypotyreos.

LÄS ÄVEN: Trött, nedstämd och hängig? Det kan bero på obalans i sköldkörteln

En läkare tog flera prover och skrev sedan ut Levaxin som innehåller hormonet T4, som man har brist på vid detta tillstånd. Hon blev mycket bättre och mådde bra i två år. Men när nivån av sköldkörtelhormonet T4 steg i kroppen justerade läkaren ner dosen och Annette blev dålig igen. Hon orkade ingenting, grät, drog sig undan och ville inte umgås med någon.

– Jag var helt slut och sa till min syster att jag inte orkade leva på det här sättet längre. Då gav hon mig en liten dos av ett annat läkemedel, Liothyronin, som innehåller sköldkörtelhormonet T3 och plötsligt mådde jag bra igen.

Hon bad sin läkare att få detta preparat utskrivet, men han ville i stället att hon skulle prova en annan medicin med T4. Men Annette blev bara sämre. Till slut gick hon till en privatpraktiserande läkare.

– Han ställde frågor som ingen annan frågat, som hur jag sover och hur jag mår. Sedan skrev han ut Liothyronin.

Sköldkörtel från gris som medicin

Annette menar att läkare generellt bara tittar på testresultaten.

– Det vore bra om allmänläkare i stället remitterade till en endokrinolog, en specialist på hormoner, som har tillgång till andra och mer specifika tester, säger hon.

Idag mår Annette mycket bättre genom kombinationsbehandling av Levaxin och Liothyronin, men kämpar fortfarande med att hitta rätt nivå på Levaxinet.

Drömmen är att en dag få lov att använda NDT, Natural Desiccated Thyroid, som innehåller torkad grissköldkörtel och som kan skrivas ut av läkare på licens.

Grissköldkörtel är väldigt lik människans och producerar de hormoner som patienter med hypotyreos är i behov av. Men få läkare vill skriva ut det, många är skeptiska till preparatet som man anser inte är lika stabilt som syntetiska läkemedel. Dessutom är det väldigt dyrt.

Annette som läst på och lärt sig mycket om sin sjukdom, menar att som patient måste man ha kunskap och kraft att kräva vård och medicin som fungerar. Själv har hon slutat gå till den offentliga vården, utan betalar hellre för att komma till en privatläkare.

– Jag gör det för att jag inte vill bli ifrågasatt hela tiden. Läkarna på vårdcentralen tittar bara på mina värden, men frågar inte hur jag mår eller hur det funkar med medicinerna. Jag har en dotter som också har hypotyreos, och även hon har sökt privat vård.

– Jag mår absolut mycket bättre nu när jag får kombinationsbehandlingen. Jag vet ärligt talat inte hur det skulle ha gått om jag inte fått rätt behandling. Jag har mer energi nu och älskar när barnbarnen kommer på besök. Men ibland tar energin slut och jag är trött i flera dagar efteråt, men det får det vara värt.

Annette drabbades av hypotyreos:
Sköldkörteln ser ut som en fjäril och sitter i halsen.

Två sorters sköldkörtelbesvär

Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon

Det är en folksjukdom som drabbar tre till fem procent av befolkningen, främst kvinnor. Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen.

Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Man kan bli trött och frusen, få torr hy och torrt hår, öka i vikt och lätt bli förstoppad samt få nedsatt koncentrationsförmåga och problem med minnet.

enna underfunktion i sköldkörteln behandlas med syntetiska sköldkörtelhormoner via läkemedel som Levaxin eller Euthyrox. Majoriteten av patienter som behandlas med enbart Levaxin mår bra, men cirka 15–20 procent gör det inte.

Hypertyreos – överskott av sköldkörtelhormon

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner och det blir en överproduktion. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer, det kan kännas som att kroppen går på högvarv, och du kan till exempel bli varm, svettig, trött, få hjärtklappning, diarré, tappa håret, och minska i vikt.

Det är även vanligt med psykiska symtom som lättretlighet eller oro. Den vanligaste orsaken till hypertyreos hos unga och medelålders är Graves sjukdom, som ibland även kallas giftstruma eller tyreotoxicos.

Källa: Sköldkörtelförbundet och Kerstin Brismar, professor och specialist i endokrinologi.

Hormonnivåerna kan tyda på obalans i skölkörteln

TSH är en förkortning för tyreoideastimulerande hormon. TSH ökar bildningen av hormoner som påverkar ämnesomsättningen. De hormoner som bildas är främst tyroxin, T4, men ­också en mindre mängd trijodtyronin, T3.

T4 bildas endast i sköldkörteln och utgör kroppens förråd av sköldkörtelhormon. T3 bildas dels i sköldkörteln och dels i blodet och i vävnaden från T4. Fritt T3 är den aktiva formen av sköldkörtelhormon som direkt påverkar ­ämnesomsättningen.

Genom ett blodprov gör man en analys av både TSH och T4 samtidigt, ibland även T3. Höga TSH-värden kan tyda på en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos) och mycket lågt TSH kan tyda på en överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos).

Källa: 1177 och Sköldkörtelförbundet.

Scroll to Top