Du behöver
- 1.5 kg plommon
- 1 dl vatten
- 0.5 st vaniljstång snittad
- 2 msk konjak eller whiskey
- 500 g strösocker (7 1/2 dl)
- 3 tsk melatin röd
Gör så här
1
Sänk ner plommonen (i en sil) i en kastrull kokande vatten. När skalet spruckit kan det dras av. Halvera frukterna och peta bort kärnorna.
2
Koka sönder fruktköttet med vatten och smaksättning under lock, cirka 10 minuter. Rör ner sockret, blanda tills det löst sig och koka 10 minuter till.
3
Blanda röd melatin med lika mycket socker, strö blandningen över fruktmassan och rör om noga. Stormkoka 2 minuter och sleva upp i heta rena burkar. Skruva på lock och låt burkarna svalna upp och ner.
Tips: Ersätt plommonen med persikor, krusbär, aprikoser eller nektariner. Eller byt plommonen mot krusbär, som inte behöver skalas och kärnas ut, men snoppas. Låt ett par stjärnanis eller kanelstångsbitar koka med i stället för spriten.