RECEPT FRÅN IK

Bakad rotselleri senapsgriljerad

Av .

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Saltdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl salt
  • 1 msk kryddpeppar
  • 1 msk kummin
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 dl vatten
  • 1 msk matolja
  • 800 g rotselleri
  • Griljering

  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 st äggulor
  • 1 dl pankoströbröd
  • grovkornig senap till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Saltdeg: Blanda mjöl, salt och kryddor i en degblandare och häll på vatten försiktigt till en fast deg. Tillsätt sedan olja, den gör degen smidig.

3

Kavla ut degen till ett centimetertjockt lager.

4

Tvätta och ansa rotsellerin och lägg den mitt på degen. Vik upp degen så att den täcker rotsellerin helt.

5

Lägg över på en papprad plåt och baka i ugnen i 1 1/2 timme. Känn efter med provsticka så att rotsellerin är genombakad.

6

Ta den inbakade rotsellerin ur ugnen och skala av degskalet med hjälp av en kniv. Höj ugnsvärmen till 200 grader.

7

Griljering: Blanda senap och äggulor och pensla det på rotsellerin. Strö pankoströbröd över och baka den i ugnen,  10–15 minuter tills griljeringen fått fin färg. Låt svalna.

8

Servera sellerin skivad med grovkornig senap till.


Kommentar:
Genom att bakas innanför ett salt och kryddigt degskal blir rotsellerin jämnt tillagad och drar åt sig god sälta och smak. Recept av Årets kock 2016 Jimmi Eriksson.

Recept