Tarte Tatin med potatis, persiljerötter och lök

Du behöver 8 st potatis stora t ex Asterix, ca 800 gram 2 st persiljerötter eller palsternackor 2 st lökar medelstora, 200 gram 75 g...


4 portioner

Du behöver

  • 8 st potatis stora t ex Asterix, ca 800 gram
  • 2 st persiljerötter eller palsternackor
  • 2 st lökar medelstora, 200 gram
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 st rulle kyld smördeg
  • 1 st ägg till pensling
  • 0.5 tsk kummin

Gör så här

1
Skala och skär potatisar, rötter och lök i tunna skivor.

2
Smält smöret i en vid stekpanna med hög kant på medelvarm platta.

3

4
Lägg i löken och fräs den ett ögonblick innan potatis och palsternacka läggs i. Vänd ingredienserna ofta tills potatisskivorna börjar mjukna, 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

6
Lägg allt från stekpannan över i en smord ugnsfast form, 24 centimeter i diameter. Rulla ut smördegen och lägg den över formen, ända ner på ingredienserna. Renskär degen på formkanten och använd överflödig deg till dekoration på pajlocket.

7

8
Pricka eller klipp hål i deglocket så att ångan slipper ut. Pensla med hopvispat ägg och strö på kummin.

9
Sätt in formen mitt i ugnen i 200 grader och grädda 15–20 minuter tills pajskalet fått fin färg.

10

11
Ta ut pajen och låt den stå i rumstemperatur cirka 30 minuter före servering. Garnera med färska örter vid serveringen. Passar gott till kött och chark.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top