Du behöver
- 6 st ägg
- 6 dl strösocker
- 4.5 dl vetemjöl
- 3 dl potatismjöl
- 2 msk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 2 dl hett vatten
- smör eller margarin
- riven kokos
- 5.5 st stjälkar rabarber
- 0.5 l jordgubbar
- 1.5 dl socker
- 3 dl mjölk
- 2 st marsankräm eller motsvarande mängd kallrörd vaniljkräm
- 9 dl vispgrädde
- 1 msk vaniljsocker
- jordgubbar ca 2 liter
Till formarna:
Sylt:
Vaniljkräm:
Garnering:
Gör så här
1
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet. Rör försiktigt till en jämn slät smet.
2
Häll smeten i väl smorda och kokosbeströdda avlånga formar. Grädda alla tre formarna samtidigt på galler i ugnens nedre del, i 200 grader, 30-35 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna. Jämna till ytan en aning om den blivit toppig under gräddningen.
3
Skär rabarbern i bitar och snoppa och skölj jordgubbarna. Blanda alltsammans i en kastrull och tillsätt sockret. Koka 10-12 minuter. Vispa sylten kraftigt, helst med ballongvisp, så att den blir slät. Låt sylten kallna.
4
Koka marsankrämen enligt anvisningen på förpackningen och låt den kallna.
5
Dela varje tårtbotten i tre delar. Bred ett lager sylt och vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas. Förpacka tårtorna i plastfilm. Förvara dem ett dygn i kyl och frys sedan in dem.
6
Lägg de frysta tårtbottnarna på serveringsbrädan.
7
Vispa grädde och vaniljsocker till hårt skum. Bred en del av grädden över bottnarna och spritsa på resten.
8
Garnera med hela och skivade jordgubbar samt flaggor. Förvara tårtan kallt till serveringen.
Kommentar:
Den här tårtan ingår i en studentbuffé. För fler recept klicka på länkarna! Tårtan kan förberedas och frysas flera veckor i förväg. För att få tårtan extra saftig fyller man den med sylt och vaniljkräm och förvarar den väl inslagen i plastfolie i kylskåp ett dygn innan man lägger den i frysen. Det enklaste sättet att servera studenttårtan är att såga till en bräda eller spånplatta ca 1 meter lång och 20 cm bred. Klä den sedan med folie och lägg på tårtpapper. Glutenfritt? Den som önskar glutenfri tårta utesluter vetemjölet och använder i stället samma mängd fin glutenfri mjölmix med mjölk.
Den här tårtan ingår i en studentbuffé. För fler recept klicka på länkarna! Tårtan kan förberedas och frysas flera veckor i förväg. För att få tårtan extra saftig fyller man den med sylt och vaniljkräm och förvarar den väl inslagen i plastfolie i kylskåp ett dygn innan man lägger den i frysen. Det enklaste sättet att servera studenttårtan är att såga till en bräda eller spånplatta ca 1 meter lång och 20 cm bred. Klä den sedan med folie och lägg på tårtpapper. Glutenfritt? Den som önskar glutenfri tårta utesluter vetemjölet och använder i stället samma mängd fin glutenfri mjölmix med mjölk.
Passar till: