Du behöver

  • 2 kg färskpotatisar små
  • 1 st knippa dill
  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • grovsalt svartpeppar
  • 1 st mandelspån påse
  • olivolja till stekning
  • 800 g spenat färsk och välsköljd
  • 250 g aromsmör
  • 1.6 kg rödtungafiléer
  • 50 g smör
  • salt kajennpeppar

Gör så här

1
Förbered för huvudrätten:
2
Tvätta eller skrapa potatisar och koka dem med dill. Slå bort vattnet, låt kallna och halvera knölarna. Kan ligga i kyl över natt.
3
Ansa och grovstrimla svampen. Smörfräs, salta och peppra. Är det torrt sommarväder får avrunnen burksvamp duga. Behandla på samma vis. Kyl.
4
Rosta mandeln till lagom brun färg i torr het stekpanna, vänd om med stekspade hela tiden. Det tar bara några minuter. Förvara i rumstemperatur. Allergiker föredrar kanske pinjekärnor, som rostas på samma sätt.
5
Skiva aromsmöret i portionsbitar, lägg upp på serveringsassiett. Täck med plastfilm, kyl. Spar en klick att steka potatisen i.
6
Strax innan gästerna kommer:
7
Stek potatishalvorna i aromsmöret. Tillsätt svampen. Lägg upp på stort, värmt serveringsfat, håll varmt i 90-gradig ugn under alfolie.
8
I sista minuten:
9
Tag fram två stekpannor och värm dem till dryg medelvärme. Häll 1 msk olivolja i den ena och slaka spenaten hastigt, under omrörning, i panna. Strö på grovsalt, vrid över svartpeppar under slakningen. Vänd så ner bladen med mandeln bland svamp och potatis.
10
Klicka smör i bägge pannorna och stek fisken:
11
Fiskaffären hjälper dig med fileingen, men beställ gärna någon dag i förväg. Finns inte rödtunga kan spätta eller annan plattfisk gå bra.
12
Bryn smöret skummigt och ljusbrunt på dryg medelvärme och stek filéerna någon minut på varje sida. Tag upp med hjälp av stekspadar och lägg ovanpå den varma potatissalladen. Servera aromsmör till.


Recept // Fler fiskrecept