Du behöver

  • 1 st lök stor gul
  • 2 st morötter
  • 1 st purjolök
  • 1 st röd paprika
  • olivolja lite
  • 1 l fiskbuljong av tärning
  • 600 g krossade tomater
  • 1.5 pkt saffran
  • 2 tsk örtkrydda bislika, timjan, oregano
  • 2 msk tacosås het
  • 4 dl crème fraîche
  • 500 g spättafiléer torsk- och
  • 200 g skalade räkor
  • hackad persilja

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor. Rensa och skiva purjolöken. Rensa och strimla paprikan. Fräs grönsakerna hastigt i oljan på svag värme några minuter. Tillsätt buljong, krossade tomater, saffran och kryddor. Låt sjuda under lock i cirka 30 minuter tills grönsakerna mjuknat. Rör ner crème fraîche och tacosås. Låt det koka upp.
2
Tillsätt fisken i bitar och låt soppan sjuda på svag värme i 5 minuter tills fisken är färdig och faller sönder. Tillsätt räkorna och låt dem bli genomvarma. Strö på persilja.

Kommentar:
En mustig, god fisksoppa med mycket grönsaker i. Serveras med vitlöksstark aïoli och bröd. Till äggallergiker kan man välja en klick créme fraîche eller gräddfil istället för aiolin. Mat med portugisisk touch, inspirerad av Teresa Mateus Lundahl, uppvuxen i Portugal och kvinnan bakom succékeramiken Mateus Stock i Stockholm.


Recept // Fler fiskrecept