Du behöver
- 1 st gul lök
- 2-3 st vitlöksklyftor
- 1 msk mynta hackad färsk
- 4 msk rapsolja
- 0,5 tsk spiskummin krossad eller malen
- 600 g rödbetor, 4 stora kokta, utan skal
- 4 st potatis kokta, utan skal
- 1 msk strösocker
- 2 st grönsaksbuljong tärningar
- 1,25 l vatten
- salt & peppar
Till garnering och servering
4 msk turkisk yoghurt
spiskummin krossad eller malen
mynta
0 fullkornsbröd
Gör så här
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lök, vitlök och mynta i oljan utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Blanda i spiskummin och fräs cirka 1/2 minut.
Tillsätt tärnade rödbetor och potatis, socker och smulade buljongtärningar. Fräs under omrörning 1–2 minuter. Späd med cirka hälften av vattnet, koka upp och sjud soppan under lock cirka 10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och mixa soppan med stavmixer. Späd den med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp soppan under omrörning och smaka av.
Toppa soppan med en klick yoghurt. Garnera med spiskummin och myntablad. Servera gärna med bröd.
Soppa på rödbetor är en klassiker. Vi smaksätter med mynta och spiskummin och serverar med en klick svalkande yoghurt.