RECEPT FRÅN IK

Purjolökspaj med ost

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 150 g smör
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 2 st purjolök
  • olja att steka i
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 st ägg
  • 2 dl ost riven smakrik ost
  • Till servering

  • grönsallad och vinägrett
  • oliver

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Mixa ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en form och ställ formen i kylen tills ugnen blivit varm.

2

Förgrädda pajskalet i 10 minuter. 

3

Skölj och strimla purjolöken och stek den i olja tills den mjuknar. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med. Salta lätt.

4

Vispa ihop matlagningsgrädde, ägg och hälften av rivosten. 

5

Lägg löken i pajskalet och häll äggblandningen ovanpå. Strö över resten av osten och grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills äggblandningen stannat och pajen börjar få färg. Servera med en grönsallad.


Kommentar:
Matig vardagspaj med mjukfräst purjo. Servera gärna några smakrika oliver till.

Recept