Potatis- och fänkålsgratäng

Du behöver 500 g fänkålsstånd små 1 kg potatis Sås: 3 msk smör eller margarin 3 msk vetemjöl 4.5 dl mjölk 1.5 dl riven ost...


6 portioner

Du behöver

  • 500 g fänkålsstånd små
  • 1 kg potatis

Sås:

3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4.5 dl mjölk
1.5 dl riven ost
salt
vitpeppar några vrid

Gör så här

1
Ansa och koka fänkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och skär den i centimetertjocka skivor längs med.

2
Skala, skiva och skölj potatisen. Låt den rinna av.

3
Gör såsen: Smält matfettet i en kastrull, rör i mjölet och späd först med mindre mängden mjölk. Blanda i osten som får smälta. Smaksätt med salt och peppar.

4
Lägg potatis- och fänkålsskivorna som taktegel och varvvis i en gratängform.

5
Häll på hälften av såsen. Täck formen med aluminiumfolie, ugnsgrädda 20 minuter i 200 grader.

6
Tag ut formen och tag bort folien. Häll på resten av såsen och se till att den rinner ner mellan potatislagren. Grädda utan folie i cirka 40 minuter, eller prova med sticka och känn när potatisen är mjuk.


Kommentar:
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top