Polenta med tillbehör

Du behöver Polenta: 1 l vatten 1/2-1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2.5 dl polenta (200 g) 1.5 tsk pepparmynta torkad olivolja salt grovt Rostade...


4 portioner

Du behöver

Polenta:

1 l vatten
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2.5 dl polenta (200 g)
1.5 tsk pepparmynta torkad
olivolja
salt grovt

Rostade grönsaker:

500 g squash
300 g broccoli
2.5 msk olivolja
1 msk ingefära finhackad färsk
salt grovt

Rödbetspesto:

1 st rödbeta medelstor rå
1 dl sötmandel
2 st vitlöksklyftor
1 dl basilika färsk hackad
1 dl persilja färsk hackad
2.5 dl olivolja mild
1 dl parmesanost färskriven

Fänkålssky:

1 st fänkålsstånd ca 250 g
2 dl mellangrädde
0.5 tsk salt

Gör så här

1
Koka upp vatten, salt och peppar. Sänk värmen så vattnet sjuder och häll i polentamjölet långsamt i en jämn ström. Rör om under tiden. Låt polentan koka på mycket svag värme cirka 40 minuter. Tillsätt smulad mynta mot slutet.

2
Polentan ska vara tjock och kompakt. Bred ut polentan på ett stort fat, eller i långpanna. Den ska vara 2 centimeter tjock. Låt den kallna och skär den i trekanter. Stek polentan i olivolja några minuter på varje sida, eller grilla den penslad med olivolja i ugnen. Strö över grovt salt.

3
Skär squashen i minst 3 centimeter tjocka skivor och skär brocolin i buketter. Strö lite salt på squashen och låt det dra in en liten stund. Förväll broccolin mycket hastigt i kokande vatten. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek grönsakerna tillsammans med ingefära och salt tills de får lite färg.

4
Skala rödbetan och dela den i mindre bitar. Rosta mandeln lätt i stekpannan och skala vitlöksklyftorna.

5
Lägg rödbeta, mandel, vitlök, basilika och persilja i matberedaren och mixa tills allt är finfördelat. Tillsätt oljan lite i taget. Smaksätt till sist med parmesanost efter önskemål.

6
Ta bort de gröna vipporna på fänkålen och skär den i tunna strimlor. Koka den på svag värme i grädden 7-8 minuter och smaksätt med salt. Klipp ner det gröna.

7
Lägg upp de ugnsstekta grönsakerna på tallrik med polentasnibbar ovanpå. Överst en stor klick rödbetspesto med den kokta fänkålen vid sidan.


Kommentar:
Receptet är till största delen inspirerat av en måltid på The Sugar Club, Warwick Street, Soho, i London (se IK 4/99).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top