Persiskt saffransris med berberisbär

Du behöver 8 dl basmatiris eller jasminris 3 l vatten + 1 dl 1 msk salt + 1 tsk 35 g smör 2.5 st potatis...


6 portioner

Du behöver

  • 8 dl basmatiris eller jasminris
  • 3 l vatten + 1 dl
  • 1 msk salt + 1 tsk
  • 35 g smör
  • 2.5 st potatis
  • 1 st saffran påse
  • 2 msk hett vatten
  • 1 msk smör
  • 3 msk zereshk (torkade berberisbär)

Gör så här

1
Tvätta riset minst tre gånger tills stärkelsen sköljts bort och vattnet är helt klart. Täck sedan riset med vatten, tillsätt en matsked salt och låt riset stå minst 30 minuter. Häll sedan bort vattnet.

2
Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull med en tesked salt. Rör försiktigt ner riset i det kokande vattnet, och låt riset koka på hög värme i fyra-fem minuter. Rör om då och då, så att riskornen inte klibbar (riset är då halvkokt och har en hård kärna).

3
Sila av riset och skölj det hastigt under rinnande, kallt vatten för att få bort kvarstående stärkelse och undvika klibbigt ris.

4
Diska kastrullen och torka den. Hetta upp hälften av smöret i kastrullen. Skala och skiva potatisen i en-två centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i det heta fettet. De ska inte vändas.

5
Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna, forma ett berg med gaffeln. Lägg det återstående smöret ovanpå och kring det lilla berget. Häll över en deciliter kallt vatten. Riset ska bara ångas.

6
Täta med en hopvikt handduk mellan kastrullen och locket. Koka riset sakta cirka 30 minuter.

7
Blanda saffranet med två matskedar hett vatten och låt det stå några minuter. Hetta upp en matsked matfett i en liten panna och lägg i berberisen utan att röra i den. Rör inte i utan skaka bara på pannan.

8
Vid serveringen: blanda någon deciliter av det kokta riset med saffransblandningen. Garnera riset med detta och potatisskivorna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top