RECEPT FRÅN IK

Omelett med gravlax

Av .

Tillagningstid: 35 minuter
8 portioner

Du behöver

  • Omelett
  • 6 st ägg
  • citron rivet
  • 1 tsk salt
  • rapsolja till stekning
  • Saffranskräm

  • 1 st äggula
  • 0.5 tsk senap
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller citronjuice
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 krm saffran
  • 300 g lax gravad, i tunna skivor
  • dill till garnering

Gör så här

1
Omelett
2
Knäck äggen, vispa ihop med citronskal och salt. Använd teflonpanna när du steker omeletten för bästa resultat. Sätt plattan på medelvärme. Häll lite olja i pannan. Låt den bli varm. Häll i ett tunt lager äggsmet. När smeten börjar sätta sig men fortfarande är mjuk och färglös, använd två stekspadar för att vika ihop omeletten mot kanten.
3
Slå ut ny smet i ett tunt lager intill den vikta omeletten. Vänd på samma sätt från den vikta sidan.
4
Slå på ny smet, grädda lätt och vik tills smeten är slut. Stjälp upp omeletten på smörpapper. Rulla ihop, låt svalna. Ställ in i kylen minst en timme under lätt press, lägg på en liten skärbräda med ett smörpapper emellan.
5
Saffranskräm
6
Vispa äggula, senap och vinäger. Häll i olja i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Smaksätt majonnäsen med saffran och krydda med salt.
7
Skär upp omeletten i bitar och servera med lax och saffrans­majonnäs.
8
Toppa med dill och gräslök.

Kommentar:
Årets kock Tomas Diederichsen bjuder på julmaten i Icakuriren.

Recept // Fler fiskrecept