Du behöver
- 1 pkt torskfilé (400 g) djupfryst
- 375 g räkor frysta med skal
- 2 st lökar hackade gula
- 2.5 st vitlöksklyftor pressade eller finhackade
- 1.5 msk olivolja
- 1.5 st krossade tomater burkar
- 4 dl vatten
- 1 st fänkålsknöl
- 2 st fiskbuljongtärning eller 2-3 msk fisk- eller hummerfond
- 1.5 st saffran à 0.5 g
- 1.5 tsk salt
- 2.5 krm svartpeppar
- 1 st burk musslor (ca 200 g)
- 1.5 dl crème fraîche eller matlagningsyoghurt
Gör så här
1
1. Halvtina torskblocket. Skala räkorna och låt dem stå kallt så länge. Fräs lök och vitlök lätt i oljan i en gryta. Tillsätt tomatkross och vatten.
2
2. Hacka fänkålsknölen i småbitar som ska koka med i grytan. Lägg i och låt fiskbuljongtärningarna smälta i soppan. Eller smaka av med fisk- eller hummerfond. Rör i saffran och smaka av med salt och peppar.
3
3. Skär det halvtinade torskblocket i drygt sockerbitsstora tärningar och sjud dem i soppan bara några minuter, så att de blir precis genomkokta. Men inte mer.
4
4. Dags att lägga i de skalade räkorna – som inte ska koka, utan egentligen bara värmas. (Räkor som kokas blir lätt sega och trista). Tillsätt musslorna.
5
5. Hetta upp soppan och servera den med kylskåpssval crème fraîche och/eller matlagningsyoghurt, som var och en kan skeda över sin soppa. En god kontrast mellan hett och svalt.