Nästanfransk fisksoppa

Du behöver 1 pkt torskfilé (400 g) djupfryst 375 g räkor frysta med skal 2 st lökar hackade gula 2.5 st vitlöksklyftor pressade eller finhackade...


4 portioner

Du behöver

  • 1 pkt torskfilé (400 g) djupfryst
  • 375 g räkor frysta med skal
  • 2 st lökar hackade gula
  • 2.5 st vitlöksklyftor pressade eller finhackade
  • 1.5 msk olivolja
  • 1.5 st krossade tomater burkar
  • 4 dl vatten
  • 1 st fänkålsknöl
  • 2 st fiskbuljongtärning eller 2-3 msk fisk- eller hummerfond
  • 1.5 st saffran à 0.5 g
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 krm svartpeppar
  • 1 st burk musslor (ca 200 g)
  • 1.5 dl crème fraîche eller matlagningsyoghurt

Gör så här

1
1. Halvtina torskblocket. Skala räkorna och låt dem stå kallt så länge. Fräs lök och vitlök lätt i oljan i en gryta. Tillsätt tomatkross och vatten.

2
2. Hacka fänkålsknölen i småbitar som ska koka med i grytan. Lägg i och låt fiskbuljongtärningarna smälta i soppan. Eller smaka av med fisk- eller hummerfond. Rör i saffran och smaka av med salt och peppar.

3
3. Skär det halvtinade torskblocket i drygt sockerbitsstora tärningar och sjud dem i soppan bara några minuter, så att de blir precis genomkokta. Men inte mer.

4
4. Dags att lägga i de skalade räkorna – som inte ska koka, utan egentligen bara värmas. (Räkor som kokas blir lätt sega och trista). Tillsätt musslorna.

5
5. Hetta upp soppan och servera den med kylskåpssval crème fraîche och/eller matlagningsyoghurt, som var och en kan skeda över sin soppa. En god kontrast mellan hett och svalt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top