Morots- och ädelostpaj

Du behöver Pajdeg: 1.5 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 50 g margarin 0.5 st kesella 1 dl, mager Fyllning: 2 st lökar hackade 4.5 st...


6 portioner

Du behöver

Pajdeg:

1.5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g margarin
0.5 st kesella 1 dl, mager

Fyllning:

2 st lökar hackade
4.5 st morötter grovt rivna
1 msk margarin
0.5 st grönsaksbuljongtärning
100 g ädelost
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk (fetthalt 3 %)
3 st ägg

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och arbeta ihop till en deg, gärna i matberedaren. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet cirka 10 minuter. Fräs lök och morötter i margarinet i en stekpanna. Smula ner buljongtärningen. Fräs på svag värme 10 minuter och lägg sedan över allt i pajskalet. Riv eller finfördela ädelosten. Vispa samman mjöl och mjölk i en kastrull och koka upp. Rör ner hälften av osten. Låt svalna lite. Vispa sedan ner äggen och häll allt i pajformen. Strö över resten av osten. Stick lite med en gaffel så att äggstanningen rinner ner mellan grönsakerna. Grädda pajen cirka 25 minuter.

2
Pajen äts med fördel nästa dag, gärna kall. God som ensamrätt med isbergssallat och tomat, eller på buffén. Öl är gott till.


Kommentar:
Den här rätten vann ett av fem förstapris i Icakurirens stora läsartävling om bästa gröna maträtt. Resultatet av tävlingen presenterades i Icakuriren nummer 21/97. Receptets upphovskvinna Birgit Lövgren är från Mölnlycke.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top