Kurdisk magloba

Du behöver 1 st aubergine 1 st squash 2 st lökar stora gula 1 st grön paprika rapsolja att steka i salt och svartpeppar 500...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st aubergine
  • 1 st squash
  • 2 st lökar stora gula
  • 1 st grön paprika
  • rapsolja att steka i
  • salt och svartpeppar
  • 500 g lammkött t ex lammstek
  • 7.5 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk salt till riset
  • 400 g jasminris
  • rapsolja

Gör så här

1
Skär aubergine, squash, lök och paprika i centimeterstora skivor och stek i omgångar i olja. Salta lätt och lägg åt sidan.

2
Skär köttet i tärningar. Bryn i olja, salta och peppra lätt. Lägg åt sidan. Koka upp vattnet i en kastrull. Rör ner tomatpuré och salt och tillsätt riset. Låt koka under lock på svag värme i cirka 15 minuter tills det mesta av vattnet har absorberats. Stäng av värmen och låt riset stå på plattan i ytterligare 7 minuter.

3
Häll lite olja i botten av en stor kastrull. Lägg i grönsakerna, därefter köttet och till sist riset. Värm försiktigt i kastrullen på svag värme, 10–15 minuter, tills alla lager är uppvärmda.

4
Lägg ett stort serveringsfat på grytan och vänd upp och ner så att allt hamnar på fatet med riset underst. Servera genast.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Sirwa Dylman i Västerås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top