RECEPT FRÅN IK

Kalvfärsgryta med äpple

Franskinspirerad gryta på kalv och äpplen fylld med härliga smaker. Perfekt helgmiddag en höstdag.

Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 10 st små gula lökar
  • 800 g små delikatesspotatisar
  • smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl vatten
  • 5 msk koncentrerad äppeljuice
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk finhackad rosmarin
  • 2 tsk finhackad timjan
  • 150 g små champinjoner
  • 2 st små svenska äpplen
  • 400 g kalvfärs
  • salt och peppar
  • Servering

  • crème fraîche
  • saltgurka
  • färska örter

Gör så här

1

Skala lök och potatis. Dela potatisen om den är stor. Stek lökarna i smör i en stekgryta tills de får färg.

2

Tillsätt potatis, vispgrädde, vatten, äppeljuice, kalvfond, rosmarin och timjan. Låt grytan koka under lock tills potatisen är mjuk, cirka 30–40 minuter. Rör då och då.

3

Dela champinjonerna en gång. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor (skalet kan vara kvar).

4

Stek champinjoner och äppelskivor i omgångar i smör i en stekpanna. Tillsätt det stekta till grytan.

5

Stek kalvfärsen, hälften åt gången, i stekpannan. Salta och peppra. Tillsätt färsen till grytan. Låt grytan bli ordentligt varm. Smaka av med ganska mycket salt.

6

Servering Servera med crème fraiche och saltgurka. Garnera gärna med färska örter.