RECEPT FRÅN IK

Havtornsglass i rånstrutar

Av .

Tillagningstid: 40 minuter
0 portioner

Du behöver

    Havtornsglass

  • 300 g havtorn tinade
  • 1 dl sirap vit
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde kall
  • Hembakade strutar

  • 125 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.25 dl strösocker
  • 120 g vetemjöl (2 dl)

Gör så här

1
Glassen:
2
Koka hastigt upp bären, låt sjuda tills de släppt ur sitt innehåll, cirka 5 minuter. (Passera genom sil om du inte vill ha med de svarta kärnorna.) Blanda saften med sirap och mjölk, kyl.
3
Häll sirapssaft och grädde i startklar glassmaskin och låt den arbeta tills massan är glass.
4
Hembakade strutar:
5
Om du är lycklig ägare av ett gammaldags rånjärn så kan du göra egna strutar.
6
Lättsmöra, en gång för alla, insidorna på ett rånjärn, lägg på medelvarm kokplatta.
7
Smält smöret, låt svalna lite. Rulla en kon av folie att forma strutarna runt.
8
Vispa äggen pösiga med sockret och blanda i smör och mjöl.
9
Klicka cirka två matskedar av smeten mitt i rånjärnet, stäng det och låt grädda ett par minuter, tills kakan fått gyllenbrun färg. Lossa och rulla runt strutformen. Låt svalna.
10
Plattvärmen kan behöva justeras, spisar är olika.

Kommentar:
Receptet ger 4 portioner glass, tid: 40 minuter + tid för kylning. Receptet ger 20 rånstrutar, tid cirka 1 timme.


Recept // Fler ägg & mejerirecept