Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 l vatten
  • 2 st fiskbuljongtärning eller ca 3 msk fisk- eller hummerfond från flaska
  • 1 st burk krossade tomater (400 g)
  • 1 tsk fänkålskrydda
  • 1.5 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1.5 st pressade vitlöksklyftor
  • 1.5 tsk salt
  • 1 st fänkålsstånd
  • 1 pkt fiskfilé (djupfryst), 400 g
  • 500 g räkor med skal
  • baguette butiksbakad
  • Vitlöksmajonnäs:

  • 1.5 dl majonnäs
  • 1 st saffran 0,5 g
  • 2.5 st pressade vitlöksklyftor
  • salt svartpeppar
  • hackad persilja

Gör så här

1
1. Hacka lökarna grovt och fräs dem i oljan i en stor kastrull eller gryta. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar eller fond från flaska. Häll i krossade tomater och låt det hela börja sjuda.
2
2. Tillsätt kryddor, vitlök och salt (men tänk på att buljongen också ger sälta). Skär fänkålen i korta strimlor och för över i fiskbuljongen.
3
3. Skär fiskfiléblocket i tärningar och tillsätt dem. Låt alltsammans koka mjukt i cirka 10 minuter. (Får fisken koka för länge, blir den torr och trådig.) Lägg till sist i de skalade räkorna. Rosta brödskivorna lätt i ugn.
4
4. Blanda majonnäsen med saffran (1/2-1 kuvert) till stark gul färg och sätt smak med pressade vitlöksklyftor. Tillsätt också salt och svartpeppar, samt blanda i hackad persilja.
5
5. Servera fisksoppan med det rostade brödet och vitlöksmajonnäsen. Var och en kan själv bre lite majonnäs på brödet och lägga det i soppan. Självklart går det också bra att lägga en klick majonnäs direkt i soppan - och servera vanligt vitt brytbröd till.

Kommentar:
Använd lättmajonnäs för att minska på fettet. Tänk på att den oftast innehåller mjölkprotein, om du inte tål laktos.

Recept // Fler fiskrecept