Du behöver
- 2 st gula lökar
- 0.5 dl olivolja
- 1 l vatten
- 2 st fiskbuljongtärning eller ca 3 msk fisk- eller hummerfond från flaska
- 1 st burk krossade tomater (400 g)
- 1 tsk fänkålskrydda
- 1.5 tsk timjan
- 1 st lagerblad
- 1.5 st pressade vitlöksklyftor
- 1.5 tsk salt
- 1 st fänkålsstånd
- 1 pkt fiskfilé (djupfryst), 400 g
- 500 g räkor med skal
- baguette butiksbakad
- 1.5 dl majonnäs
- 1 st saffran 0,5 g
- 2.5 st pressade vitlöksklyftor
- salt svartpeppar
- hackad persilja
Vitlöksmajonnäs:
Gör så här
1
1. Hacka lökarna grovt och fräs dem i oljan i en stor kastrull eller gryta. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar eller fond från flaska. Häll i krossade tomater och låt det hela börja sjuda.
2
2. Tillsätt kryddor, vitlök och salt (men tänk på att buljongen också ger sälta). Skär fänkålen i korta strimlor och för över i fiskbuljongen.
3
3. Skär fiskfiléblocket i tärningar och tillsätt dem. Låt alltsammans koka mjukt i cirka 10 minuter. (Får fisken koka för länge, blir den torr och trådig.) Lägg till sist i de skalade räkorna. Rosta brödskivorna lätt i ugn.
4
4. Blanda majonnäsen med saffran (1/2-1 kuvert) till stark gul färg och sätt smak med pressade vitlöksklyftor. Tillsätt också salt och svartpeppar, samt blanda i hackad persilja.
5
5. Servera fisksoppan med det rostade brödet och vitlöksmajonnäsen. Var och en kan själv bre lite majonnäs på brödet och lägga det i soppan. Självklart går det också bra att lägga en klick majonnäs direkt i soppan - och servera vanligt vitt brytbröd till.
Kommentar:
Använd lättmajonnäs för att minska på fettet. Tänk på att den oftast innehåller mjölkprotein, om du inte tål laktos.
Använd lättmajonnäs för att minska på fettet. Tänk på att den oftast innehåller mjölkprotein, om du inte tål laktos.