Du behöver
- 1 pkt filodeg (270 g)
- 50 g smör smält
- 500 g rödlök
- 0.75 dl olivolja
- 1 tsk timjan smulad torkad
- 4 msk balsamvinäger
- 1 msk brun farin eller råsocker
- flingsalt ca 1 tsk
- rucolasallad ca 50 g
- 200 g chèvre fransk getost
- färsk timjan till garnering
Gör så här
1
Tina fillodegen. Klipp itu hälften av högen med degsjok. Packa in ena hälften i plast och frys in degen igen. Klipp den andra hälften i fyra delar så att det blir kvadratiska smålappar av degen. Pensla med smält smör. Lägg tre lappar i stjärnform på varandra och tryck ner i muffinsformar. Gör gärna ett par extra degformar. Stöd innerkanten av degformarna med alfolieremsor.
2
Grädda på nedre falsen i 200 grader 8-10 minuter. Täck med papper om topparna blir bruna innan bottnen är färdig. Kan göras ett par dagar före servering. Förvara torrt.
3
Dela och skala lökarna. Ansa rotändarna. Dela varje halva i 3-4 klyftor. Fräs dem mjuka i olja i panna på medelvärme, 10-15 minuter. Tillsätt timjan, balsamvinäger och socker. Sjud 2-3 minuter under omrörning. Strö på salt. Låt svalna en aning.
4
Vänd ner rucolasallad och bitar av chevre i den varma lökröran och fyll den omedelbart i krustaderna. Garnera med färsk timjan och servera.