Balsamsjuden rödlök i spröda fillokrustader

Du behöver 1 pkt filodeg (270 g) 50 g smör smält 500 g rödlök 0.75 dl olivolja 1 tsk timjan smulad torkad 4 msk balsamvinäger...


6 portioner

Du behöver

  • 1 pkt filodeg (270 g)
  • 50 g smör smält
  • 500 g rödlök
  • 0.75 dl olivolja
  • 1 tsk timjan smulad torkad
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk brun farin eller råsocker
  • flingsalt ca 1 tsk
  • rucolasallad ca 50 g
  • 200 g chèvre fransk getost
  • färsk timjan till garnering

Gör så här

1
Tina fillodegen. Klipp itu hälften av högen med degsjok. Packa in ena hälften i plast och frys in degen igen. Klipp den andra hälften i fyra delar så att det blir kvadratiska smålappar av degen. Pensla med smält smör. Lägg tre lappar i stjärnform på varandra och tryck ner i muffinsformar. Gör gärna ett par extra degformar. Stöd innerkanten av degformarna med alfolieremsor.

2
Grädda på nedre falsen i 200 grader 8-10 minuter. Täck med papper om topparna blir bruna innan bottnen är färdig. Kan göras ett par dagar före servering. Förvara torrt.

3
Dela och skala lökarna. Ansa rotändarna. Dela varje halva i 3-4 klyftor. Fräs dem mjuka i olja i panna på medelvärme, 10-15 minuter. Tillsätt timjan, balsamvinäger och socker. Sjud 2-3 minuter under omrörning. Strö på salt. Låt svalna en aning.

4
Vänd ner rucolasallad och bitar av chevre i den varma lökröran och fyll den omedelbart i krustaderna. Garnera med färsk timjan och servera.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top