Du behöver
- 100 g hasselnötter
- 2 tsk helt korianderfrö
- 2 tsk helt fänkålsfrö
- 0.5 dl sesamfrön (varav 1 msk svarta)
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk strösocker
Till servering
gott surdegsbröd
god olivolja
oliver
labneh färskostbollar av yoghurt
Gör så här
Rosta hasselnötterna i torr het panna tills skalen börjar spricka och lossna. Lägg över i ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
Rosta korianderfrö och fänkål i torr panna tills de börjar dofta och knäppa. Rosta även sesamfröna tills de får lite färg. Låt svalna.
Mortla koriander, fänkål, sesamfrön, salt och socker till fint smul i en mortel. Ta upp i skål och mortla även nötterna. Blanda nötkrosset med kryddsmulet.
Servera dukkah med bröd, god olivolja, labneh och oliver. Doppa brödbitar i olivolja och sedan i dukkah. Färskostbollarna är också goda att doppa i nötkrosset.
Tips: Den som inte tål hasselnötter kan använda pistaschnötter eller mandel. Dukkah är också god som salladstopping.
Dukkah är en egyptisk nötkross som kan göras på många olika vis. Doppa gott bröd i olja och sedan i dukkahblandningen.