Den underbara kotten – så får du den att trivas

Gumman som sydde byxor av igelkottaskinn till gubben sin, hon visste vad hon gjorde. 8 000 taggar vände hon in! En engelsk forskare rakade av alla taggar på en död igelkott och räknade.

Den underbara  kotten - så får du den att trivas
Foto: Janne Olsson
Den underbara  kotten - så får du den att trivas
Foto: Janne Olsson
Den underbara  kotten - så får du den att trivas
Foto: Janne Olsson

Igelkotten är kanske vårt allra äldsta däggdjur. Den fanns åtminstone för sextusen år sedan och är numera fridlyst.

Turtecken

Att ha en igelkott på tomten betyder tur, och vem blir inte salig av lycka när det prasslar i buskarna och en liten grå nos tittar fram? Fram med matskålen, det är enda sättet att få igelkotten att stanna kvar.
För igelkotten är ingen social typ. Den gillar varken människor eller andra djur. Den lever ensam hela livet utom vid parningen och under de veckor som honan uppfostrar sina ungar. Parningen verkar inte heller särskilt tillgiven. Hanen springer tyst runt, runt honan som fräser och spottar mot honom i timmar. Hon väljer noga vem som ska bli far till hennes ungar och släpper inte till för första bästa. När hon väl gjort sitt val kan hanen ha hunnit trampa upp en ring i gräsmattan i sin iver. Under själva akten brukar honan vara vänlig och fälla ner sina taggar, men det finns de som har sett honor som inte ens är så tillmötesgående. Att hanen står ut med igelkottaskinnet säger väl en del om hans lust!

Tagglösa ungar

Ungarna, det brukar bli fem till sju, är alldeles skära och tagglösa. De föds i någon hemtrevlig lövhög som honan rustat upp. Där ligger de och diar den första tiden. Men snart bär det i väg ut i världen, för de har bara sex veckor på sig att bli självförsörjande. Under den tiden måste de lära sig att jaga och skilja på vad som är ätbart och inte.
Igelkottar är så gott som allätare. I trädgården gör de nytta som snigeljägare och genom att äta upp allehanda småkryp. Visst kan det slinka med en och annan fågelunge eller ägg ur ett bo på marken och visst blir en del av dem förtjusta i jordgubbar. Men det förlåter vi dem så gärna. Att de jagar bort orm från tomten är dock inte så vanligt. Ormen gillar ju ett liv i solen medan igelkotten mest jagar på natten. Så sällan mötas de två.

Bjud på pannkakor

Men vad ska man då ge dem att äta för att de ska stanna kvar på tomten och bringa lycka?
Det där med mjölk är ju ett omtvistat ämne. Förr, när korna mjölkades för hand hemma vid lagårn var det naturligt att igelkottar och katter delade på en skvätt i en gammal ansjovisburk. Men den mjölken var varken homogeniserad eller pastöriserad. Alltför mycket “modern” mjölk kan ge igelkotten diarré.
Då är det bättre att ge den vanliga matrester, pannkakor brukar den gilla, eller allra helst hund- eller kattmat. Särskilt framåt sensommaren och hösten är det bra att vara snäll mot igelkotten när den behöver samla på sig ett fettlager inför den långa kalla vintern.
I november går igelkotten i ide och sedan får den leva på sparlåga fram till april. Bara de största och fetaste igelkottarna har en chans att stå ut över vintern. Man räknar med att bara en av tio överlever sin första vinter.
För överlevnaden är det också viktigt att den kan hitta en lämplig håla. Och det är inte det lättaste i våra välstädade trädgårdar. Vill du bli en riktig igelkottavän ska du lämna åtminstone en rejäl hög med löv och ris i ett hörn av trädgården. När lövet börjar förmultna avger det lite skön värme till igelkottens sovrum.

Akta igelkotten på valborg

Men tänk på att inte elda upp den här högen när våren kommer! Mången igelkott har fått sätta livet till i valborgsmässoeldar. I Tyskland har man därför infört en bestämmelse att man måste lyfta av den översta delen av
högen och flytta den till en ny plats innan man börjar elda. Den understa delen, där igelkotten kanske gömmer sig, får inte eldas! Det vore väl en regel att ta efter?

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top