10 tips som kan lindra magkatarr!

Mer än var fjärde svensk lider av magkatarr, eller dyspepsi som det också kallas. Men det finns sätt att bli fri från besvären. Här är tio tips!

1. Motionera regelbundet

 
Många magar mår bättre av att röra på sig. Försök promenera, simma, jogga eller cykla minst trettio minuter per dag.

2. Stressa ner

via GIPHY

Stress är en väldigt vanlig orsak till dyspepsi. Försök hitta en avslappningsmetod som passar. Kanske ett varmt bad, yoga eller meditation?

3. Undvik tobak och alkohol

 

Det kan förvärra besvären.

4. Se över din kost

via GIPHY

Maten spelar stor roll, men vilken typ av livsmedel som ger besvär varierar mellan individer så du får prova dig fram. Många får besvär av kaffe, citrusfrukter, lök, starka kryddor och mat som är fet, salt, rökt och stekt.

5. Ät långsamt

 

Tugga ordentligt och lägg ner gaffeln mellan varje tugga. Mat som brukar fungera bra är kokt mat som potatis, ris, bulgur, pasta, couscous, fisk, grönsaker och havregrynsgröt.

6. Ät på regelbundna tider

 

Besvären brukar minska om man äter regelbundet och mindre mängder mat åt gången samt är noga med att äta mellanmål. 

 

7. Undvik snabbmat

 

Att äta ohälsosamt kan förvärra besvären.

8. Kolla igenom dina mediciner

via GIPHY

Många läkemedel kan ge dyspepsi. Undvik acetylsalicylsyra och antiinflammatoriska värktabletter. Om du har dyspepsi och tar något läkemedel, även receptfritt, är det viktigt att rådgöra med apotekspersonalen eller din läkare.

9. Testa receptfria läkemedel

Det finns läkemedel på Apoteket som neutraliserar syran i magen vilket kan lindra besvären, exempelvis Novalucol, Novaluzid, Rennie och Samarin. 

10. Undvik magsårsmedicin

Vid dyspepsi, där stress är en viktig komponent i sjukdomsbilden, hjälper inte magsårsmedicin. Tvärtom kan onödig behandling vara svår att avsluta, och antibiotika ska aldrig användas när det inte är bakterier som orsakar sjukdomen.


Artikeln är hämtad från Hemmets Journal, nr 15 2016.

Scroll to Top