Nu slipper Marianne toaspringet!

Var Marianne Westin än befann sig höll hon ständigt utkik efter var närmsta toalett låg. Nu är hon fri från sina besvär – efter närmre trettio års lidande. – Det är så skönt att slippa stå med benen i kors i toalettköer!

Marianne Westin

Ålder: 58 år.
Familj: Gift, barn och barnbarn.
Bor: I Skutskär söder om Gävle.
Gör: Driver Solkällans Hunddagis & Pensionat och Kennel Carumas som föder upp fransk bulldogg.

Besvären med överaktiv blåsa började tidigt för Marianne Westin, 58.

– Även som barn sprang jag ofta på toaletten. På min tid gick man ju ofta och kissade i förebyggande syfte, vilket kanske inte var så bra. Mammorna sa jämt till sina barn att gå på toaletten innan man åkte till affären eller till skolan.

Problemen förvärrades med åren och Marianne anpassade sitt liv efter sina besvär och vande sig vid att ständigt hålla koll på var närmsta toalett låg.

– Så fort jag kom in i ett varuhus, på en restaurang eller biograf så kollade jag direkt upp var toaletterna fanns. Det var alltid det första jag gjorde.

Nu slipper Marianne toaspringet!

En överaktiv blåsa har gjort att Marianne alltid kollade upp var närmsta toalett fanns när hon kom till ett nytt ställe.

 

Flygresor rena katastrofen
Att inte ha snabb tillgång till en toalett var en mardröm.

– Flygresor var rena katastrofen. Att stå i kö tjugo minuter på ett flygplan med benen i kors var fruktansvärt. Ibland undvek jag den sortens situationer för att det helt enkelt blev för besvärligt. Det är inte kul när det känns som att urinblåsan håller på att sprängas när man står bland en massa folk. Många gånger var paniken nära!

Marianne har en grand danois som är svensk och finsk utställningschampion och hon åker ofta iväg på hundutställningar med mycket folk och ont om “bajamajor”.

– Så fort jag kom in på en utställningsplats var jag tvungen att omedelbart kolla upp var de där blåa ofräscha båsen stod. Och sedan fick jag ju besöka dem i tid och otid.

Nu slipper Marianne toaspringet!

Mariannes grand danois heter Zang och är svensk och finsk utställningschampion. De har varit iväg på många hundutställningar och Mariannes toalettbesök har då skett i tid och otid.

 

Överaktiv blåsa
Mariannes överaktiva blåsa påverkade även hennes nattsömn.

– Jag vaknade flera gånger varje natt av att det trängde på och fick skynda upp på toaletten. Sedan var det svårt att somna om. Det gjorde att min nattsömn blev väldigt störd.

Tillslut sökte Marianne ­läkarhjälp.

– Jag kissade säkert 10-15 gånger per dygn och tänkte att det här kan bara inte vara normalt.

Läkaren undersökte henne och informerade henne om att hon har en liten urinblåsa som fylls fort.

– Han skrev ut några tabletter som skulle hjälpa men sedan läste jag biverkningarna och då ville jag inte ta dem. Då bestämde jag mig för att testa naturliga preparat istället. Jag är en sådan person som hellre vill använda naturläkemedel och hellre går till en hälsokostaffär och ber om råd än att gå till en läkare.

 

Slutade vakna på nätterna
Kort därefter läste Marianne i en hälsotidning att det kommit ett preparat mot överaktiv blåsa.

–Jag tänkte att det här måste jag testa. Och det är jag så oerhört tacksam och glad för. Redan efter tre veckor med Uretin märkte jag skillnad. Plötsligt vaknade jag inte på natten av att jag var kissnödig. De här plötsliga trängningarna försvann och det blev färre toabesök och färre dagar då jag behövde stå med benen i kors i toalettköer. Det var helt otroligt!

Nu slipper Marianne toaspringet!

Livet har blivit mycket friare för Marianne. Här med barnbarnet Nova, 6 år, och hunden Tesla.

Marianne har nu tagit tabletterna i ett år.

– Jag har provat att sluta ta dem, men då kommer problemen tillbaka.

Och visst har hennes livskvalitet ökat.

– Jag mår bra! Att leta efter toaletter är inte det första jag gör nu. Livet har blivit mycket friare och jag kan vara mer spontan när jag inte behöver anpassa mina dagar efter mina ständiga toalettbesök. Bara att kunna köra bil längre sträckor utan att behöva stanna på vägen är helt underbart.

 

Lever ett aktivt liv
Äntligen kan Marianne leva det aktiva liv hon vill leva. Hon umgås mycket med sina barnbarn och förutom de åtta-tio hundar hon har hand om på hunddagiset, har hon fyra egna hundar och är uppfödare av fransk bulldogg. Hon tar även emot pensionatshundar från folk som åker bort på semester.

– Jag har många järn i elden. Jag går på yinyoga, renoverar möbler och går gärna på loppis och letar efter fynd. Och vi bor i ett över hundra år gammalt hus så det behöver sin omvårdnad. Jag tycker om att ha mycket att göra. Särskilt nu när jag inte blir akut kissnödig hela tiden!

Nu slipper Marianne toaspringet!

Marianne lever ett aktivt liv och åker ofta iväg på utställningar med hunden Zang som är svensk och finsk champion.

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 8 2016.

Hormoner kan hjälpa

Toaspring på natten beror ofta på för låga halter av hormonet vasopressin, som är kroppens naturliga sätt att misnka urinmängden på natten, så att vi får sova ostört. Om så är fallet kan man behandlas med desmopressin, ett hormon som är snarlikt det kroppsegna hormonet vasopressin vilket minskar urinmängden på natten.

Källa: Netdoktor.se

 

Mariannes tre bästa tips:

1. Gå inte på toaletten så fort du är kissnödig utan försök hålla dig. Tänk på något annat som distraherar.
2. Undvik att dricka kaffe och te på kvällen innan du ska somna.
3. Testa akupunktur, det kan hjälpa vid överaktiv blåsa.

10 tips för bättre sömn
Så blev Karolina av med förstoppning och ballongmage
Ny metod mot bröstcancer: Efter tio minuter var Ebbas knöl borta
Scroll to Top